Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 48 - Mezõmegyeri imaházszentelés

Egyházunk egy-két hete

Mezõmegyeri imaházszentelés

FOTÓ: BANKÓ PÁL
A helyi evangélikus imaház felszentelésének negyvenedik évfordulója alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottak november 18-án, kedden a Békéscsabához tartozó Mezõmegyeren. A hétköznapi idõpont ellenére csordultig telt az épület, az eseményre közel százötvenen gyûltek össze.

A helyiek régi vágya volt templomot építeni. Kétszer is hozzáfogtak az adományok gyûjtéséhez, ám a világháborúk miatt mindkétszer odalett a pénzük. Végül a kommunizmus évei alatt, 1968-ban, a békéscsabai evangélikus gyülekezet alapításának kétszázötvenedik évfordulóján épült fel a jelenleg is álló imaház. Az itt élõk tornyot is szerettek volna, ám az akkori hatóság nem engedélyezte – beszélt a gyülekezet múltjának egyik fontos szeletérõl Németh Mihály békéscsabai lelkész.

A településre látogató Gáncs Péter püspök ünnepi igehirdetésében a Példabeszédek könyvébõl idézett: „Erõs torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál.” (18,10)

A rendezvényen köszöntõt mondott Radosné Lengyel Anna, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének felügyelõje, valamint Hricsovinyi Tamás, a körzet önkormányzati képviselõje is.

Molnár Pál Márton