Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 49 - Rendhagyó tanórák

Kultúrkörök

Rendhagyó tanórák

Két különleges kulturális program, ha úgy tetszik, rendhagyó tanóra is színesítette az elmúlt héten a Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanrendjét.

November 24-én, hétfõn a Budapesti Operabarát Egyesület Ifjú Operabarátok Köre látogatott a fõvárosi intézménybe. Fülöp Zsuzsanna (szoprán), Gémes Katalin (mezzoszoprán), Sárkány Kázmér (bariton), Szvétek László (basszus) és Kaposi Gergely (karmester) – Komor Ágnes hárfamûvész kezdeményezésére és szervezésében, a Jedlik Ányos Gimnázium három diákjának közremûködésével – az evangélikus iskola tíz és tizennégy év közötti tanulóiban kívánt kedvet ébreszteni az opera iránt. Nemcsak népszerû Mozart-, Rossini- és Kodály-áriákat adtak elõ, hanem a résztvevõk játékos bevonásával néhány kulisszatitkot is lelepleztek. (A mûvészcsapat 1996 óta viszi ily módon házhoz az operát. Evangélikus oktatási intézménybe most elõször látogattak.)

Két nappal késõbb – Babits születésének százhuszonötödik évfordulóján – már a gimnázium, pontosabban annak TüKörSzín-pad nevû színjátszó köre volt a vendég elõadó, méghozzá a Petõfi Irodalmi Múzeumban. A diáktársulat tagjai Nyugat kávéház címû irodalmi összeállításukkal álltak (vagy inkább ültek) a Károlyi- palota dísztermének dobogójára. Egyórás mûsorukban – Korompayné Sebestyén Nóra tanárnõ rendezésében, Bence Gábor zongorakísérete mellett – a száz éve indult folyóirat szerzõinek, így például Ady Endrének, Karinthy Frigyesnek, Szabó Lõrincnek, Tóth Árpádnak az írásaiból-költeményeibõl „szemezgettek”.

Vitális Judit felvételei