Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 50 - Átadta díjait a Bethlen Gábor Alapítvány

Kultúrkörök

Átadta díjait a Bethlen Gábor Alapítvány

A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma 1985 nyarán alakult a magyarság szolgálatára és a szomszéd népek közötti kapcsolatok elmélyítésére. Jelmondatát Móricz Zsigmond Erdély címû regényébõl vette: „Mi minden erõt, ami a haza javára akar és tud lenni, nem eltiporni, hanem együvé fogni kívánunk.” A nemes kezdeményezés keretében átadott díjak kiterjesztik a figyelmet az egész világba szétszóródott magyar értékekre.

Az idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának dísztermében megtartott ünnepségen a vendégeket Bakos István ügyvezetõ kurátor köszöntötte, majd Bíró Zoltán kurátor szólította a méltatókat, elsõként Tõkés László püspököt, aki a Bethlen Gábor-díjas dr. Erdélyi Géza életútját ismertette. A felvidéki református püspök tudós teológus, helytörténész, a Selye János Egyetem alapítója. A másik kitüntetett Rózsás János író, aki éveket töltött a gulág fogolytáboraiban, a totális terrorban, s hazatérve könyvekben tett tanúságot az elhurcoltak szenvedéseirõl.

Márton Áron-emlékérmet kapott dr. Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek, aki fáradhatatlanul építi a testvéregyházak kapcsolatát; Kiss József marosvásárhelyi nyugalmazott természetrajztanár, aki a Bolyai Farkas Líceum felszámolása idején életét kockáztatva mentette az értékeket, valamint Szente Imre Svédországban élõ költõ, író, mûfordító, 1956 szellemének hû õrzõje. Tamási Áron-díjjal jutalmazták dr. Sipos Lajos irodalomtörténészt, a hatalmas Tamási-monográfia szerzõjét.

Teleki Pál-érdemérmet kapott Illyés Mária mûvészettörténeti munkásságáért, az Illyés-hagyaték ápolásáért; Makovecz Imre a magyar építészet és kultúra gazdagításáért, a Kárpátmedencében végzett templomépítésért, magyarságszolgálatáért; dr. Papp Lajos szívsebészprofesszor tudományos munkásságáért, a pécsi Szívgyógyászati Klinika megalapításáért, példás magyarságáért; Teleki Júlia képviselõ a Délvidék kallódó magyarjainak felkutatásáért és dr. Vekerdi László alapító kurátor kutatómunkájáért és a tudományos eredmények terjesztéséért.

Hány nagyszerû laudáció, és hány áldozatos élet! – töpreng el az ember. Itthon és szerte a nagyvilágban. A Bethlen Gábor Alapítvány tevékenysége ma, a felborult értékrendû világban felbecsülhetetlen. Reménykedjünk, hogy nem apad el a kedv, a jobbító szándék, és a hazát féltõk tábora se fogyatkozik meg az elkövetkezõ idõkben.