Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 51 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Megváltó Jézus Krisztus, aki azért is vállaltad az emberi formát, hogy megjelenéseddel megörvendeztesd az egész teremtett világot és benne minket is: örömtelen világunkban ma hozzád kiáltunk örömért! Keserûségünkben ma te látogass el hozzánk, és vedd el minden nehézségünket!

Könyörgünk az adventi idõszak végén, bocsásd meg rohanásainkat, zaklatott életünk sodrását, lelkünk örömtelenségét. Tudjuk, hogy ma is az igazi örömöt hozod egészen közel hozzánk; engedd megnyitni lelkünket, hogy Szentlelked által számunkra elhangzott igéd a mennyei örömöt láttassa meg velünk. Te örvendeztess meg minden szomorkodót, gyászolót! Te örvendeztess meg minden családot!

Könyörgünk a szülõkért és a gyermekekért, hogy családi életünkben az igazi öröm legyen jelen. Te tedd áldottá a készülõdés még hátralévõ néhány napját, amelyen nem feledkezünk meg az igazi ünnep lényegérõl. Õrizd azokat, akik útra kelnek, hogy hazatérhessenek családjukba, otthonukba a te áldott vezetéseddel! Védj meg minket minden tragédiától, hogy ne kelljen szomorúan ünnepelnünk! Légy azokkal, akik az advent idején tragédiákat éltek át!

Csendes jelenléteddel öleld át a hiányt szenvedõket. Azokat, akik lelki sivárságtól gyötrõdnek, azokat, akik elvesztették munkahelyüket, vagy anyagiakban hiányt szenvednek. Könyörgünk ezért az országért! Könyörgünk nemzetünkért határon innen és túl. Te csitítsd a haragot és a gyûlöletet, és jelenléted örömével indíts bennünket felebaráti szeretetre. Könyörgünk a te isteni igazságodért, amely megvalósulhat ebben az országban! Adj békés, nyugodt Magyarországot!

Könyörgünk az elesettekért, az árvákért, az idõsotthonokban élõkért, a magányosokért. Könyörülj rajtuk, hogy az ünnepi idõben legyenek szolgáid, követeid, akik számukra is elviszik a Messiás örömhírét. Legyenek angyalokká, akik a Krisztus érkezésérõl zengnek szózatot.

Végül könyörgünk országod eljöveteléért, ahol elmúlhatatlan örömben lesz részünk, azokkal együtt, akik már elõrementek. Hallgasd meg könyörgésünket! Ámen.