Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 51 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

A karácsony csodájában életünket békességgel és szeretettel betöltõ Istenünk, kérünk, hallgasd meg gyermekeid imádságát.

Az advent sûrûjében igyekeztünk megérkezni a Krisztus- gyermek megszületésének ünnepéhez. Próbáltunk lassítani, várni, figyelni és hallgatni. Örültünk az ünnepi hangulatnak és a karácsonyi történet csodájának. De meg kell vallanunk, hogy feladataink és az ünnepi hangulat sokszor fontosabb volt számunkra. Szabadíts fel most bennünket, Urunk, minden külsõ kényszertõl és feladattól, hogy igazán tudjunk örülni a Megváltó, Jézus születésének. Adj nekünk fényt, amely melengeti életünket, és megvilágítja elõttünk az utat. Bocsáss meg nekünk, hogy oly sokszor elbuktunk, és eltévedtünk az úton. Urunk, emelj fel bennünket, és tisztítsd meg életünket!

A karácsonyi csoda megérkezett hozzánk, gyönyörû fények és megható ünnep vesznek körül bennünket. Minden a te szeretetedre és megváltást hozó kegyelmedre emlékeztet. A fényben megláthatjuk azt, hogy Ádám gyermekeiként honnan indultunk, és most bontakozik ki elõttünk az új élet, amelyet Jézus Krisztus által a te gyermekeidként élhetünk. Adj nekünk Szentlelked által erõt, hogy meglássuk életünkben és világunkban a változás szükségét, és együttérzés, gondoskodás, felelõsségérzet születhessen lelkünkben. Urunk, emelj fel bennünket, és tisztítsd meg életünket!

Karácsony ünnepe a remény ünnepe is, hogy múljék a reménytelenség és a kétségbeesés életünkbõl. Add, hogy a születés csodájának fényessége még a sötétben is be tudjon világítani azoknak a szívébe, akik egyedül, kétségek, szomorúságok és fájdalom közepette várják életükben a felszabadító és megszabadító reménységet. Magányt, egyedüllétet, betegséget és gyászt váltson fel a Krisztus Jézusból fakadó hit, remény és bizalom csillagfénye. Urunk, emelj fel bennünket, és tisztítsd meg életünket!

Legyen az egyház és minden gyülekezet a karácsonyi embermegmentõ csoda bizonyságtevõje, hogy megláthassa a világ a reménységet és a szabadulást abból a sok bajból és megkötözöttségbõl, amely béklyóként nehezedik ránk, emberekre. Megszületett Jézus, hála legyen néked, Urunk, szeretetedért, életünk értelméért, reménységéért és jövõjéért. Ámen.