Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 51 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Atyánk! Békességet szerzõ Isten! Köszönjük neked, hogy az elmúlt ünnepnapokon lehetõséget kaptunk hitünk és reményünk megerõsítésére és a te szeretetedbõl való növekedésre, mert a betlehemi Kisded megérkezésében felismerhettük irgalmadat. Segíts, Urunk, hogy akár a hozzád közeliek, akár a tõled még távol lévõk a te ajándékodnak, Jézusnak örüljenek a leginkább.

Mennyei Atyánk! Nagy volt a kísértés, hogy szereteted nagyságát kellemes hangulatokon, hibátlan ünnepi külsõségeken mérjük le. Bocsásd meg nekünk, ha kívülrõl békességet erõltettünk magunkra, holott szívünkben nem volt békesség. Add, hogy felismerjük: szeretetednek a csodája nem emberi akciókhoz van kötve, nem kampányszerûen érkezik, hanem szívünk alázatos csendjét keresi. Segíts meg, Istenünk, hogy szívünkben mindig készek legyünk a téged váró alázatra.

Az ünnepek elmúltával a mai csendes vasárnapon hadd imádkozzunk azokért, akik ettõl az ünneptõl kezdve forgatnak lényeges dolgokat a szívükben. Fontos döntéseket, fontos találkozásokat, talán éppen a Fiadra találás õszinte örömét. De azokért is imádkozunk, akik nagy csalódások keserûségét hordozzák magukban vagy egy szerettük elvesztésének a fájdalmát vagy a kiútkeresés nehézségeit. Istenünk, segítsd meg az önmagukkal viaskodókat, hogy hozzád térhessenek, és nálad vigaszra, nyugalomra és biztonságra találjanak.

Istenünk! Adj nekünk kívül-belül békességet! Szívekben, családokban, gyülekezetekben, városokban és falvakban, kórházakban, öregotthonokban és börtönökben egyaránt. Szentlelked által vigyél békességet oda, ahol most még békétlenség, meghasonlottság, feszültség van, vagy viszálykodás dúl. Tekints irgalommal a gyûlölködés indulatától gyötört hazánkra és nemzetünkre is! Add, hogy egységünk békessége veled kezdõdjék el! Segíts, hogy boldogságunk és boldogulásunk útját a békességteremtés feladatában is felfedezzük.

Istenünk! Óvd meg teremtett világodat a gonosztól! Olts a szívünkbe felelõsségérzést, és add Lelked ajándékát is, hogy eredményesen küzdjünk bûneinkkel, hibáinkkal. Te formáld az emberiséget Lelked által! Vedd el félelmeinket, közönyünket és kishitûségünket! Vezess minket tovább a hit útján, mint a pásztorokat, akik hazatérve sem mondtak le arról az örömrõl és békességrõl, amelyet megtapasztaltak. Velük együtt hadd mondhassuk mi is: Megváltó született nekünk! Ámen.