Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 01 - Köl­tő­nő regényben

Egyházunk egy-két hete

Köl­tő­nő regényben

Ta­valy volt Pet­rő­czy Ka­ta Szi­dó­nia ha­lá­lá­nak há­rom­szá­za­dik év­for­du­ló­ja. A Lu­ther Ki­adó eb­ből az al­ka­lom­ból je­len­tet­te meg az evan­gé­li­kus köl­tő­nő élet­raj­zi re­gé­nyét.

Sz. Bérczi Mar­git mű­vét de­cem­ber 18-án az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um­ban S. Sár­di Mar­git iro­da­lom­tör­té­nész, egye­te­mi do­cens aján­lot­ta (ké­pün­­kön) az ér­dek­lő­dők fi­gyel­mé­be. A csa­lá­di­as lég­kö­rű könyv­be­mu­ta­tón Pet­rő­czy Ka­ta Szi­dó­nia megzenésített ver­se­i­ből Csör­sz Ru­men Ist­ván éne­kelt.

„Ez a könyv egy­szer­re mo­nog­rá­fia, ben­ne min­den adat­tal, hát­tér­rel és for­rás­sal; egy­szer­re iro­da­lom­tör­té­net, ver­se­i­nek ala­pos elem­zé­sé­vel; egy­szer­re teo­ló­gia, a te­o­di­cea vagy a pi­e­tiz­mus nagy­sze­rű fel­dol­go­zá­sá­val, két­ke­dők hit­erő­sí­té­sé­vel, és egy­szer­re re­gény, mert a hé­za­go­kat szé­pen töl­ti ki na­gyon va­ló­szí­nű le­írá­sok­kal, bel­ső ví­vó­dá­sok­kal, fan­tá­zia szül­te le­ve­lek­kel…” – ol­vas­ha­tó D. Ke­ve­há­zi Lász­ló nyu­gal­ma­zott lel­kész aján­ló­ja a Bú­val te­li esz­ten­de­im cí­mű kö­tet bo­rí­tó­ján.