Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 01 - Feb­ru­ár­ban ta­lál­koz­nak a szlo­vák és a ma­gyar evan­gé­li­kus püs­pö­kök

Keresztutak

Feb­ru­ár­ban ta­lál­koz­nak a szlo­vák és a ma­gyar evan­gé­li­kus püs­pö­kök

2009 feb­ru­ár­jában ta­lál­ko­zót tart a tel­jes szlo­vák és ma­gyar evan­gé­li­kus püs­pö­ki kar; ez lesz a két he­lyi egy­ház tör­té­ne­té­ben az el­ső ilyen al­ka­lom – tá­jé­koz­tat­ta de­cem­ber 17-én a Ma­gyar Táv­ira­ti Iro­dát a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (MEE) el­nök-püs­pö­ke.

Itt­zés Já­nos el­mond­ta: a két nem­zet kö­zöt­ti meg­bé­ké­lés elő­se­gí­té­se áll majd a két or­szág egy­há­za­i­nak vi­szo­nyá­ban át­tö­rést je­len­tő ta­lál­ko­zó kö­zép­pont­já­ban. „A két or­szág egy­há­za­i­nak vi­szo­nyát nem sza­bad, hogy be­fo­lyá­sol­ja a po­li­ti­ka, ez­zel szem­ben ápol­ni kell a test­vé­ri kö­zös­sé­get” – tet­te hoz­zá.

A meg­be­szé­lé­sek té­mái kö­zött sze­re­pel, hogy hosszú évek óta elő­ször küld az MEE ösz­tön­dí­jas hall­ga­tót Po­zsony­ba. En­nek az a cél­ja, hogy a Ma­gyar­or­szá­gon élő szlo­vák aj­kú evan­gé­li­kus kö­zös­sé­gek lel­ki­gon­do­zá­sát job­ban meg tud­ják ol­da­ni az anya­nyel­vü­ket is­me­rő lel­késszel. Ez­zel együtt ar­ról is foly­tat­nak meg­be­szé­lé­se­ket feb­ru­ár har­ma­dik he­té­ben, hogy a szlo­vá­ki­ai lel­ké­szek kö­zül kül­de­nek né­há­nyat Ma­gyar­or­szág­ra nyel­vet ta­nul­ni. Ez azt szol­gál­ja, hogy a szlo­vá­ki­ai ma­gyar kö­zös­sé­gek több ma­gyar nyel­vű is­ten­tisz­te­le­tet hall­gat­has­sa­nak – kö­zöl­te Itt­zés Já­nos.

MTI