Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 01 - Szer­ze­tes­nek állt egy New York-i bró­ker

Keresztutak

Szer­ze­tes­nek állt egy New York-i bró­ker

Szer­ze­tes­nek állt egy New York-i bró­ker Bul­gá­ri­á­ban. Azért ott, mert az a szü­lő­ha­zá­ja. A jó­ko­ra vál­tás oka nem a mos­ta­ni bank­vál­ság, Hrisz­to Mis­kov már ko­ráb­ban meg­elé­gel­te a Wall Street-i vi­lá­got. Mint mond­ja, in­kább lel­ki jó­lét­re vá­gyik, mint anya­gi bő­ség­re.

Szer­ze­tes­ként haj­nal­ban kel, bi­va­lyok­kal baj­ló­dik – a sajt­ju­kért tart­ja a mar­há­kat a csuno­gorsz­ki ko­los­tor –, öl­töny és fi­nom bőr­ci­pő he­lyett pe­dig dur­va csu­ha és sa­ru az öl­tö­zé­ke.

„A mos­ta­ni össze­om­lás vár­ha­tó volt a túl­zott mo­hó­ság mi­att. Sok em­ber a vi­lá­gon nem ve­szi ész­re, hogy az éte­lé­ért sem dol­go­zik meg, de el­vesz min­dent, amit csak tud, anél­kül hogy ad­na. De ha va­la­ki töb­bet fo­gyaszt, mint amennyi­ért meg­dol­go­zik, ak­kor va­la­ki­nek ke­ve­sebb jut, és az éhe­zik. Bár­ki le­het jó bró­ker, ügy­fe­le­i­nek nagy, de a vi­lág­nak vaj­mi ke­vés hasz­not haj­tó” – idéz­te a Daily Te­le­gra­ph cí­mű brit lap a bró­ker­múl­tú szer­ze­test.

MTI