Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 02 - Foly­ta­tó­dtak a ke­resz­té­nyül­dö­zé­sek a föld szá­mos or­szágá­ban

Keresztutak

Foly­ta­tó­dtak a ke­resz­té­nyül­dö­zé­sek a föld szá­mos or­szágá­ban

2009 úgy kö­szönt a vi­lág­ra, hogy több tu­cat or­szág­ban hi­tük mi­att ül­dö­zik a ke­resz­té­nye­ket. A val­lás­ül­dö­zés fő okai az erő­sza­kos hit­té­rí­tés, a dik­ta­tú­rák és a há­bo­rúk.

Ka­rá­csony­kor az egész vi­lá­got meg­ráz­ta a hír, hogy Kon­gó­ban kö­zel két­száz em­bert öl­tek meg egy ka­to­li­kus temp­lom­ban. Saj­nos azon­ban nem csak Af­ri­ká­ra jel­lem­ző a ke­resz­té­nyek ül­dö­zé­se. Az el­múlt idők­ben Azer­baj­dzsán, Bhu­tán, Egyip­tom, Erit­rea, Észak-Ko­rea, In­dia, Irak, Kí­na, Ku­ba, Pa­kisz­tán, Szu­dán, Tö­rök­or­szág, Vi­et­nam te­rü­le­tén kö­vet­tek el erő­sza­kot ke­resz­té­nyek el­len – bi­zo­nyít­ha­tó­an a val­lá­suk mi­att.

A val­lás­sza­bad­ság és a lel­ki­is­me­re­ti sza­bad­ság biz­to­sí­tá­sa min­den­ki szá­má­ra alap­ve­tő em­be­ri jog. Nem­ze­ti ho­va­tar­to­zás­tól füg­get­le­nül fe­le­lős­sé­ge a nem­zet­kö­zi kö­zös­ség tag­ja­i­nak, hogy min­den or­szág pol­gá­rai sza­ba­don vá­laszt­has­sák meg hi­tü­ket. A 21. szá­zad­ban nem fo­gad­ha­tó el, hogy em­be­re­ket hi­tü­kért meg­vet­nek, el­nyom­nak, gyű­löl­nek vagy bán­tal­maz­nak.

A de­mok­ra­ti­kus or­szá­gok ve­ze­tő­i­nek kö­zös fel­ada­ta, hogy föl­ráz­zák a gyak­ran kö­zö­nyös nyil­vá­nos­ság lel­ki­is­me­re­tét, és kö­zö­sen til­ta­koz­za­nak az em­be­ri jo­go­kat láb­bal tip­ró to­ta­li­tá­ri­us rend­sze­rek el­len.

Az egész vi­lá­got súj­tó vál­ság vár­ha­tó­an nö­vel­ni fog­ja a sze­gény­sé­get a vi­lág ke­vés­bé de­mok­ra­ti­kus or­szá­ga­i­ban is. Fe­le­lőt­len ve­ze­tők er­re a hely­zet­re könnyen az egyes val­lá­si kö­zös­sé­gek el­le­ni han­gu­lat­kel­tés­sel, erő­szak­hul­lám­mal vá­la­szol­hat­nak. Ezt meg kell előz­ni mind a vál­ság ha­tá­sa­i­nak csök­ken­té­sé­vel, mind a val­lás­sza­bad­ság jo­gá­nak kö­vet­ke­ze­tes be­tar­ta­tá­sá­val.

Csak ak­kor fog ja­vul­ni a val­lás­sza­bad­ság hely­ze­te a vi­lá­gon, ha a kor­má­nyok és a nem­zet­kö­zi szer­ve­ze­tek össze­fog­nak, és szi­go­rú em­be­ri jo­gi fel­té­te­le­ket szab­nak a jog­sér­tő or­szá­gok­nak.

Rét­vá­ri Ben­ce (For­rás: OS)