Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 02 - Jé­zus Krisz­tus-me­cset Ma­da­bá­ban

Keresztutak

Jé­zus Krisz­tus-me­cset Ma­da­bá­ban

A to­le­ran­cia je­gyé­ben Jé­zus Krisz­tus­ról ne­vez­ték el a kö­zel­múlt­ban a jor­dá­ni­ai Ma­da­ba vá­ros egyik me­cset­jét – je­len­tet­te a hely­szín­ről az EFE hír­ügy­nök­ség.

A mu­zul­mán val­lás az egyik pró­fé­tá­já­nak te­kin­ti Jé­zust, aki a musz­lim hit sze­rint meg­jö­ven­döl­te Mo­ha­med el­jö­ve­te­lét – hang­sú­lyoz­ta Bel­al Ha­ni­ni ma­da­bai imám.

A me­cse­tet egy mu­zul­mán csa­lád épít­tet­te, és fa­lán lát­ha­tó a Ko­rán több, Jé­zus Krisz­tust és Szűz Má­ri­át mél­ta­tó ver­se. Az Am­mán­tól har­minc ki­lo­mé­ter­re lé­vő, gö­rög–ró­mai mo­za­ik­ja­i­ról ne­ve­ze­tes, hat­van­ezer la­ko­sú vá­ros­ban mind a mu­zul­má­nok, mind a ke­resz­té­nyek üd­vö­zöl­ték a név­adó ha­tá­ro­za­tot.

Az AN­SA hír­ügy­nök­ség meg­jegy­zi, hogy a ma­da­bai me­cset alig­ha­nem az egye­dü­li a vi­lá­gon, amely Jé­zus ne­vét kap­ta.

A vá­ros la­kó­i­nak mint­egy ki­lenc­ven szá­za­lé­ka mu­zul­mán, tíz szá­za­lé­ka ke­resz­tény.

Ma­da­ba vá­ro­sá­ban van a Szent György or­to­dox ba­zi­li­ka, amely­ben a Szent­föld el­ső mo­za­ik­tér­ké­pe lát­ha­tó, és a vá­ros­nál fo­lyik a Jor­dán ama sza­ka­sza, ahol a ke­resz­tény ha­gyo­mány sze­rint Jé­zust meg­ke­resz­tel­ték.

MTI