Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 02 - Ma­laj­zi­á­ban be­til­tot­ták a jó­gát az isz­lám­hí­vők szá­má­ra

Keresztutak

Ma­laj­zi­á­ban be­til­tot­ták a jó­gát az isz­lám­hí­vők szá­má­ra

Be­til­tot­ta a jó­ga gya­kor­lá­sát a ma­laj­zi­ai mu­zul­má­nok szá­má­ra az or­szág isz­lám kö­zös­sé­gé­nek leg­főbb val­lá­si tes­tü­le­te.

A Nem­ze­ti Fatva Ta­nács az­zal in­do­kol­ta dön­té­sét, hogy a szé­les kör­ben nép­sze­rű jó­ga­gya­kor­la­tok­ban a hin­du val­lás ele­mei találhatók meg, ame­lyek meg­ront­hat­ják a mu­zul­má­no­kat. A val­lá­si tes­tü­let el­nö­ke, Ab­dul Shu­kor Hu­sin kö­zöl­te, hogy az In­di­á­ból ere­dő jó­gá­ban nem­csak tes­ti gya­kor­la­tok van­nak, ha­nem olyan val­lá­si ele­mek is, mint az ének vagy a fo­hász. Hu­sin sze­rint ez el­fo­gad­ha­tat­lan, mert pusz­tít­ja a mu­zul­má­nok hi­tét.

A Nem­ze­ti Fatva Ta­nács dön­té­sei nem kö­te­le­ző ér­vé­nyű­ek a Ma­laj­zi­á­ban élő mu­zul­má­nok­ra – akik a hu­szon­hétmil­li­ós or­szág la­kos­sá­gá­nak két­har­ma­dát te­szik ki – mind­ad­dig, amíg nem kap­nak he­lyet a ma­laj­zi­ai jog­ban vagy az isz­lám tör­vény­rend­szer­ben. A mu­zul­má­nok több­sé­ge azon­ban tisz­te­let­ből kö­ve­ti a ta­nács uta­sí­tá­sa­it.

A dön­té­st a ma­laj­zi­ai mu­zul­má­nok kö­ré­ben ki­bon­ta­ko­zott vi­ta előz­te meg, ame­lyet egy isz­lám hit­tu­dós rob­ban­tott ki a múlt évben az­zal, hogy isz­lám­el­le­nes­nek mi­nő­sí­tet­te a jó­gát.

MTI