Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 02 - 5. nap

A hét témája

A nyolc nap te­ma­ti­ká­ja

5. nap

Ke­resz­tyé­nek szem­től szem­ben a hát­rá­nyos meg­kü­lön­böz­te­tés­sel és a tár­sa­dal­mi elő­íté­le­tek­kel
• Ézs/Iz 58,6–12: Ne zár­kózz el test­vé­red elől
• Zsolt 133: Mily szép, ha egyet­ér­tés­ben él­nek a test­vé­rek • Gal 3,26–29: Mind­nyá­jan egyek vagy­tok a Krisz­tus Jé­zus­ban
• Lk 18,9–14: Az el­bi­za­ko­dott em­ber igaz­nak tart­ja ma­gát

Kez­det­ben az Is­ten ké­pé­re te­rem­tett em­be­rek egyek vol­tak az ő ke­zé­ben. A bűn azon­ban be­lé­pett az em­be­rek szí­vé­be, és az­óta együtt élünk ve­le. A meg­kü­lön­böz­te­tés alap­ja le­het fa­ji vagy et­ni­kai vagy az az egy­sze­rű tény, hogy az em­ber fér­fi és nő. Megint más­hol a fo­gya­té­kos­ság vagy egy bi­zo­nyos val­lás­hoz tar­to­zás a ki­re­kesz­tés alap­ja. Mind­ezek a meg­kü­lön­böz­te­té­si té­nye­zők em­ber­te­le­nek, va­la­mint konf­lik­tu­sok és nagy szen­ve­dé­sek for­rá­sai.

Föl­di éle­té­ben Jé­zus sze­mély­vá­lo­ga­tás nél­kül for­dult min­den fér­fi és nő fe­lé. El­ítélt min­den­fé­le diszk­ri­mi­ná­ci­ót, és el­ítél­te azt a büsz­ke­sé­get, ame­lyet né­mely kor­tár­sa er­re ala­po­zott. Nem min­dig azok az iga­zak, aki­ket an­nak kép­zel­nénk. A meg­ve­tés­nek nincs he­lye a hí­vő szí­vé­ben.

A 133. zsol­tár a test­vé­rek­kel meg­osz­tott élet örö­mét drá­ga ke­net­hez és a Her­món he­gyé­nek har­mat­já­hoz ha­son­lít­ja. Ne­künk meg­ada­tott, hogy meg­íz­lel­het­jük ezt az örö­möt, ami­kor öku­me­ni­kus össze­jö­ve­te­le­in­ken le­győz­zük fe­le­ke­ze­ti elő­íté­le­te­in­ket.

Min­den ke­resz­tyén kö­zös misszi­ó­ja az egész em­be­ri­ség egy­sé­gé­nek hely­re­ál­lí­tá­sa. Együtt kell küz­de­nünk min­den hát­rá­nyos meg­kü­lön­böz­te­tés el­len. En­nek re­mény­tel­jes alap­ja pe­dig az, hogy mind­nyá­jan egyek va­gyunk Krisz­tus­ban, és töb­bé nincs zsi­dó vagy gö­rög, szol­ga vagy sza­bad, fér­fi vagy nő.

Imád­ság

Urunk! Se­gíts, hogy fel­is­mer­jük a hát­rá­nyos meg­kü­lön­böz­te­tést és a ki­re­kesz­tést, amely tönk­re­te­szi a tár­sa­dal­ma­kat. Irá­nyítsd te­kin­te­tün­ket, hogy fel­is­mer­jük sa­ját elő­íté­le­te­in­ket. Ta­níts, hogy szám­űz­zünk min­den meg­ve­tést, és át­érez­zük az egy­ség jó ízét. Ámen.