Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 03 - Felekezeti megoszlás az ame­ri­kai törvény­hozás­ban

Keresztutak

Felekezeti megoszlás az ame­ri­kai törvény­hozás­ban

Az Ame­ri­kai Egye­sült Ál­la­mok sze­ná­tu­sá­ban a pro­tes­táns sze­ná­to­rok ará­nya meg­fe­lel a pro­tes­tán­sok né­pes­ség­ben mért ará­nyá­nak.

A Pew Ku­ta­tó­in­té­zet ada­tai sze­rint a kong­resszus­ban a pro­tes­tán­sok ará­nya 54,7 szá­za­lék, amely fe­let­te van a la­kos­sá­gon be­lü­li há­nya­duk­nak (51,3 szá­za­lék). A sze­ná­to­rok 30,1 szá­za­lé­ka ka­to­li­kus.

A né­pes­sé­gen be­lü­li szám­ará­nyuk­nál (1,7 szá­za­lék) jó­val töb­ben van­nak a zsi­dó sze­ná­to­rok: 8,4 szá­za­lé­kot tesz­nek ki. A val­lás­ta­lan, il­let­ve fe­le­ke­zet­hez nem tar­to­zó po­li­ti­ku­sok há­nya­da igen el­enyé­sző, 0,9 szá­za­lék. A bap­tis­ták 12,4 szá­za­lé­kos kong­resszu­si ará­nyuk­kal alat­ta ma­rad­nak a la­kos­sá­gon be­lü­li 17,2 szá­za­lé­kos há­nya­duk­nak. Ugyan­csak ma­ga­sabb az ará­nyuk a re­for­má­tus/pres­bi­te­ri­á­nus sze­ná­to­rok­nak, ők a kong­resszus tag­ja­i­nak 8,1 szá­za­lé­kát al­kot­ják, míg la­kos­sá­gi ará­nyuk 2,7 szá­za­lék. Az evan­gé­li­ku­sok ará­nya ki­egyen­lí­tett: 4,6 szá­za­lék a la­kos­ság­ban, 4,5 a par­la­ment­ben. A kong­resszus­nak van egy musz­lim és egy budd­his­ta tag­ja is.

idea.de/www.re­for­matus.hu