Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 04 - A bib­li­ai idők ét­rend­je tá­vol­ról sem volt egész­sé­ges

Kultúrkörök

A bib­li­ai idők ét­rend­je tá­vol­ról sem volt egész­sé­ges

Az óko­ri Iz­ra­el tá­vol­ról sem volt az a tej­jel-méz­zel fo­lyó Ká­na­án, ami­lyen­nek hisszük, az em­be­rek táp­lál­ko­zá­sa hi­á­nyos volt – ál­lít­ja egy brit teo­ló­gus.

Nat­han Mac­Do­nald, a St. And­rews Egye­tem Ószö­vet­ség-szak­ér­tő­je, aki a Szent­írás szö­ve­ge­it ele­mez­te, s ré­gé­sze­ti le­le­te­ket, va­la­mint em­be­ri csont­vá­za­kat vizs­gált, vég­kö­vet­kez­te­té­se­it a Mi­vel táp­lál­koz­tak az iz­ra­e­li­ek az ókor­ban? – A bib­li­ai idők ét­rend­je cí­mű mű­vé­ben fog­lal­ta össze – ol­vas­ha­tó a The Daily Te­le­gra­ph on­-line ki­adá­sá­ban és a BBC hí­rei kö­zött.

A teo­ló­gust az kész­tet­te vizs­gá­la­ta­i­ra, hogy az Egye­sült Ál­la­mok­ban si­ker­lis­ták­ra ke­rül­nek mind­azon ki­ad­vá­nyok, ame­lyek a bib­li­ai ét­rend elő­nye­it ecse­te­lik.

„A bib­li­ai ét­rend va­ló­ban ala­csony ka­ló­ria­tar­tal­mú és rost­dús, ám ki­egyen­sú­lyo­zat­lan, hi­szen hí­ján volt a lét­fon­tos­sá­gú nyom­ele­mek­nek és vi­ta­mi­nok­nak” – tag­lal­ja Nat­han Mac­Do­nald.

Is­mer­te­té­se sze­rint az ín­sé­ges idő­ket le­szá­mít­va az óko­ri Iz­ra­el la­ko­sa­i­nak ét­rend­je ele­gen­dő ka­ló­ri­át biz­to­sí­tott, ám rit­kán ke­rült hús az asz­ta­luk­ra, s a szük­sé­ges­nél sok­kal ke­ve­sebb zöld­sé­get, gyü­möl­csöt fo­gyasz­tot­tak. Fő táp­lá­lé­kuk a le­pény s a ga­bo­na­fé­lék vol­tak.

„Ez tá­vol­ról sem volt egy ki­egyen­sú­lyo­zott ét­rend” – hang­sú­lyozza a teo­ló­gus. A ko­ra­be­li iz­ra­e­li csont­vá­zak vizs­gá­la­ta is ezt tá­maszt­ja alá, hi­szen igen gya­ko­ri volt a vas­hi­á­nyos vér­sze­gény­ség. „Ez az ét­rend­del ma­gya­ráz­ha­tó, amely­ben túl sok ke­nyér, vi­szont ke­vés hús és zöld­ség sze­re­pelt” – emeli ki Nat­han Mac­Do­nald, hoz­zá­té­ve, hogy leg­in­kább a ter­hes anyák és a gyer­me­kek szer­ve­ze­te síny­let­te meg a hi­á­nyos táp­lál­ko­zást, mely­nek kö­vet­kez­mé­nyei egész éle­tük­ben vé­gig­kí­sér­ték az érin­tet­te­ket.

„A Bib­li­á­ban a táp­lál­ko­zás­sal kap­cso­lat­ban sok fi­gye­lem­re mél­tó do­log sze­re­pel, ám a Szent­írás el­ső­sor­ban an­nak a fon­tos­sá­gá­ra igyek­szik fel­hív­ni a fi­gyel­met, hogy osszuk meg táp­lá­lé­kun­kat a ná­lunk ke­vés­bé sze­ren­csé­sek­kel” – vé­le­ke­dett Nat­han Mac­Do­nald.

MTI