Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 10 - Ré­gi-új lel­ké­szi el­nök a re­for­má­tus zsi­nat élén

Keresztutak

Ré­gi-új lel­ké­szi el­nök a re­for­má­tus zsi­nat élén

A Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház (MRE) új össze­té­te­lű zsi­na­ta újabb hat év­re Bölcs­kei Gusz­táv püs­pö­köt vá­lasz­tot­ta a tes­tü­let lel­ké­szi el­nö­ké­vé feb­ru­ár 25-én. A ré­gi-új el­nök­re a je­len­lé­vő 99 zsi­na­ti tag­ból 66-an ad­ták a vok­su­kat. A zsi­nat vi­lá­gi el­nö­ké­vé Hu­szár Pált, a Du­nán­tú­li Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let fő­gond­no­kát vá­lasz­tot­ták meg túl­nyo­mó több­ség­gel.

A négy re­for­má­tus püs­pök kö­zül ket­ten vál­lal­ták a zsi­nat lel­ké­szi el­nö­ké­nek tiszt­sé­gé­re va­ló je­lö­lést: Bölcs­kei Gusz­táv, a Ti­szán­tú­li Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let, il­let­ve Bo­gár­di Sza­bó Ist­ván, a Du­na­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke.

Meg­vá­lasz­tá­sa után Bölcs­kei Gusz­táv új­ság­írók­nak el­mond­ta: a re­for­má­tus egy­ház­nak na­gyon sok fel­ada­ta van a kö­vet­ke­ző cik­lus­ban, „ezek­ben a va­ló­ban em­bert pró­bá­ló idők­ben”, s ezek­hez na­gyon ke­vés a sa­ját ere­je. Ah­hoz, hogy az MRE el­ér­hes­se a cél­ja­it, „Krisz­tus ir­gal­mát va­ló­ság­ban meg­mu­ta­tó gyü­le­ke­ze­tek­kel és in­téz­mé­nyek­kel” kell ren­del­kez­nie, hogy a sze­gé­nye­ket, haj­lék­ta­la­no­kat, mun­ka­nél­kü­li­e­ket fel­ka­rol­ja.

Az el­vég­zen­dő fel­ada­tok kö­zött em­­lí­tet­te, hogy a zsi­nat ha­ma­ro­san na­pi­rend­jé­re tű­zi a re­for­má­tus egy­há­zi kö­zel­múlt tu­do­má­nyos fel­dol­go­zá­sát cél­zó lé­pé­se­ket. Ki­emel­te ezen­kí­vül az egy­sé­ges, az egész Kár­pát-me­den­cé­re ki­ter­je­dő Ma­gyar Re­for­má­tus Egy­ház al­kot­má­nyo­zó gyű­lé­sét, ame­lyet idén má­jus 22-én tar­ta­nak Deb­re­cen­ben.

Fon­tos­nak tar­tot­ta, hogy a re­for­má­tus egy­há­zat a jó­zan, de bá­tor fe­le­lős­ség­vál­la­lás jel­le­mez­ze, „ezért igyek­szünk a to­váb­bi­ak­ban is nem­csak re­a­gál­ni ese­mé­nyek­re, ha­nem kez­de­mé­nyez­ni a pár­be­szé­det ci­vil szer­ve­ze­tek­kel” – fej­tet­te ki.

Ma­gyar­or­szág köz­éle­té­ről úgy vé­le­ke­dett, hogy „va­la­mi na­gyon nagy baj van a mély­ben”, ezért az egy­ház a to­váb­bi­ak­ban sze­ret­né a tár­sa­dal­mi in­du­la­to­kat csil­la­pí­ta­ni. Az MRE egy­út­tal az in­du­la­to­kat fel­tá­ró okok­ra igyek­szik fel­hív­ni a dön­tés­ho­zók fi­gyel­mét, „kér­ve kér­vén őket, hogy a jó­zan­ság ke­re­ked­jen fe­lül”.

Bölcs­kei Gusz­táv 1952-ben szü­le­tett lel­kész­csa­lád­ban, teo­ló­gi­ai ta­nul­má­nya­it 1971 és 1976 kö­zött vé­gez­te Deb­re­cen­ben. 1978 és 1984 kö­zött gyü­le­ke­ze­ti lel­ki­pász­tor volt Haj­dú­-Biharban. Köz­ben 1979-ben ta­nár­se­géd­dé ne­vez­ték ki a Deb­re­ce­ni Re­for­má­tus Teo­ló­gi­ai Aka­dé­mi­á­ra. 1990-ben az in­téz­mény eti­kai és szo­cio­ló­gi­ai tan­szé­ké­nek ve­ze­tő­je lett. Ké­sőbb két évig a teo­ló­gi­ai kar dé­kán­ja, majd a Deb­re­ce­ni Re­for­má­tus Kol­lé­gi­um fő­igaz­ga­tó­ja.

A Ti­szán­tú­li Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ki és az egy­ház leg­főbb tör­vény­ho­zó szer­ve­ként mű­kö­dő zsi­nat lel­ké­szi el­nö­ki tiszt­sé­gét 1997 óta töl­ti be. 2003-ban mind­két tiszt­sé­gé­ben meg­erő­sí­tet­ték. Bölcs­kei Gusz­tá­vot 2006-ban a Re­for­má­tus Vi­lág­szö­vet­ség Eu­ró­pai Ta­ná­csa el­nö­ké­vé vá­lasz­tot­ták.

A 2009–2015 kö­zött ülé­se­ző XI­II. re­for­má­tus zsi­na­ti cik­lus tag­ja­it, va­la­mint a négy egy­ház­ke­rü­let élén ál­ló püs­pö­köt és fő­gond­no­kot ta­valy no­vem­ber 1. és 30. kö­zött vá­lasz­tot­ták meg a re­for­má­tus egy­ház­köz­sé­gek pres­bi­té­ri­u­mai.

MTI