Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 10 - Könyv­be­mu­ta­tó a Nyír­egy­há­zi Fő­is­ko­lán

Kultúrkörök

Könyv­be­mu­ta­tó a Nyír­egy­há­zi Fő­is­ko­lán

Dr. Fa­bi­ny Ta­más, az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke és dr. Brezs­nyánsz­ky Lász­ló, a Nyír­egy­há­zi Fő­is­ko­la Pe­da­gó­gus­kép­ző Ka­rá­nak dé­kán­ja mu­tat­ta be az ér­dek­lő­dő kö­zön­ség­nek és a saj­tó­nak az Evan­gé­li­kus ta­ní­tók, is­ko­lák, ta­ní­tó­kép­zés Nyír­egy­há­zán a XIX. szá­zad­ban cí­mű kö­te­tet, amely a kép­zés új­ra­in­dí­tá­sá­nak a száz­öt­ve­ne­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból je­lent meg he­lyi össze­fo­gás ered­mé­nye­ként. A „ket­tős sze­rep­osz­tás” sem vé­let­len, hi­szen a ma ál­la­mi fel­ső­ok­ta­tás egy­há­zunk ha­té­kony köz­re­mű­kö­dé­sé­vel in­dul­ha­tott el.

Fa­bi­ny Ta­más egy­há­zunk ok­ta­tás­ban be­töl­tött sze­re­pé­ről is szól­va aján­lot­ta a köny­vet a hall­ga­tó­ság­nak. Brezs­nyánsz­ky Lász­ló a pol­gá­ri ér­té­kek fe­lől kö­ze­lí­tet­te meg a kö­te­tet, ki­emel­ve a ta­nár­kép­zés je­len­tő­sé­gét. A könyv szer­kesz­tő­je – Cso­ma Jó­zsef – az aján­lá­so­kat kö­ve­tő be­szél­ge­tés­ben kö­szön­te meg a szer­zők és a tá­mo­ga­tók se­gít­sé­gét.

La­borczi Gé­za