Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - Összesítették az egyéni adó­fel­aján­lá­sokat

Keresztutak

Összesítették az egyéni adó­fel­aján­lá­sokat

Ti­zen­hat és fél mil­li­árd fo­rin­tot kap­tak ta­valy a ma­gán­sze­mé­lyek adó­já­nak 1 + 1 szá­za­lé­kos fel­aján­lá­sa­i­ból a ci­vil szer­ve­ze­tek és az egy­há­zak – tar­tal­maz­za az Adó- és Pénz­ügyi El­len­őr­zé­si Hi­va­tal (APEH) tá­jé­koz­ta­tó­ja.

A több mint 4,5 mil­lió adó­zó ma­gán­sze­mély­ből kö­rül­be­lül 1,7 mil­li­ó­an tet­tek ér­vé­nyes fel­aján­lást csak­nem hu­szon­ki­lenc­ezer szer­ve­zet ré­szé­re. Eb­ből száz­öt­ven­öt volt egy­ház, ket­tő ki­emelt költ­ség­ve­té­si elő­irány­zat, a töb­bi ci­vil szer­ve­zet.

A ked­vez­mé­nye­zett ci­vil szer­ve­ze­tek­re ju­tó fel­aján­lá­sok össze­ge át­la­go­san 330 ezer fo­rint, egy-egy fel­aján­lás át­la­go­san 5600 fo­rint volt. Az egy­há­zak ja­vá­ra ren­del­ke­ző adó­zók át­la­go­san mint­egy hat­ezer fo­rin­tot aján­lot­tak fel.

Az el­ső há­rom egy­ház a fel­aján­lá­sok szá­mát te­kint­ve a Ma­gyar Ka­to­li­kus Egy­ház (több mint fél­mil­li­ó­an aján­lot­tak fel szá­má­ra csak­nem há­rom­mil­li­árd fo­rin­tot), a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház (164 ezer föl­aján­ló, csak­nem egy­mil­li­árd fo­rint) és a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház, amely­nek csak­nem fél­száz­ez­ren aján­lot­tak több mint 300 mil­lió fo­rin­tot.

A Ma­gyar­or­szá­gi Zsi­dó Hit­köz­sé­gek Szö­vet­sé­ge szá­má­ra öt és fél ez­ren aján­lot­ták fel adó­juk egy szá­za­lé­kát 67 mil­lió fo­rint összeg­ben, a Hit Gyü­le­ke­ze­té­nek 16 ez­ren aján­lot­tak fel össze­sen 56 mil­lió fo­rin­tot, a 155. he­lyen ál­ló Négy­szeg­let­kő Apos­to­li Hit Nem­zet­kö­zi Egy­há­zá­nak pe­dig egy­tu­cat­nyi­an aján­lot­tak fel össze­sen fél­száz­ezer fo­rin­tot.

MTI