Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - „A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik”

Egyházunk egy-két hete

„A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik”

„A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik” – mond­ta Gáncs Pé­ter püs­pök a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (MEE) erő­szak­el­le­nes csen­des bu­da­pes­ti meg­em­lé­ke­zé­sén. Az együtt­lét­re ab­ból az al­ka­lom­ból ke­rült sor már­ci­us 3-án, ked­den es­te, hogy aznap te­met­ték el a ta­tár­szent­györ­gyi ket­tős gyil­kos­ság ál­do­za­ta­it.

A püs­pök a zsú­fo­lá­sig telt De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban utalt az is­ten­tisz­te­le­ten fel­ol­va­sott új­szö­vet­sé­gi igé­re is, mely sze­rint „Krisz­tus­ban nincs zsi­dó, sem gö­rög, nincs szol­ga, sem sza­bad (…), mert ti mind­nyá­jan egyek vagy­tok a Krisz­tus Jé­zus­ban”. (Bár a március 3-i ese­mény­re lap­zár­tánk után ke­rült sor, Gáncs Pé­ter ige­hir­de­té­sét múlt he­ti szá­munk­ban tel­jes ter­je­del­mé­ben kö­zöl­tük. – A szerk.)

Prőh­le Ger­gely, az MEE or­szá­gos fel­ügye­lő­je be­szé­dé­ben ki­je­len­tet­te: az ál­lam­pol­gá­ri fe­le­lős­ség és a ke­resz­tény em­ber má­si­kért ér­zett fe­le­lős­sé­ge együtt jár, így az utób­bi idő­szak­ban el­ha­ra­pó­zott erő­szak­kal szem­ben is fel kell emel­ni­ük a hang­ju­kat. Az össze­jö­ve­tel ap­ro­pó­ját „szo­mo­rú al­ka­lom­nak” ne­vez­te, majd meg­je­gyez­te: „Bár­csak ne kel­le­ne most itt össze­gyűl­nünk eb­ből az al­ka­lom­ból!” Egy­út­tal han­got adott an­nak a re­mé­nyé­nek, hogy együtt­lé­tük­nek lesz ha­tá­sa.

Az is­ten­tisz­te­le­ten min­den­ki­nek al­kal­ma nyílt rá, hogy az erő­szak­hul­lám kap­csán ki­fe­jez­ze gon­do­la­ta­it egy-egy cé­du­lán. Eze­ket a szer­tar­tás vé­gén össze­gyűj­töt­ték, és né­há­nyat fel­ol­vas­tak kö­zü­lük. Egye­bek mel­lett a ked­den el­te­me­tett ta­tár­szent­györ­gyi Csor­ba Ró­ber­tért és öt­éves kis­fi­á­ért ol­vas­tak fel imád­sá­got.

MTI