Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let Veszprémben

Keresztutak

Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let Veszprémben

Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­le­tet tar­tot­tak múlt va­sár­nap dél­után az MKB Veszp­rém és a ro­mán vá­lo­ga­tott egy hó­nap­ja meg­gyil­kolt ké­zi­lab­dá­zó­já­nak, Ma­ri­an Coz­má­nak az em­lé­ké­re.

A veszp­ré­mi Szent Mi­hály-szé­kes­egy­ház­ban ott volt Pet­re Coz­ma, a né­hai spor­to­ló édes­ap­ja, és el­kí­sér­te őt lá­nya, va­la­mint Ma­ri­an meny­asszo­nya, Cla­u­dia is. Az is­ten­tisz­te­le­ten részt vett a vá­ros és a ké­zi­lab­da­klub ve­ze­tő­sé­ge, va­la­mint a já­té­kos­tár­sak és Coz­ma több száz tisz­te­lő­je is. A szent­mi­sét dr. Már­fi Gyu­la veszp­ré­mi ka­to­li­kus ér­sek ce­leb­rál­ta. Rö­vid ige­hir­de­tés­sel szol­gált Itt­zés Já­nos evan­gé­li­kus és Ste­in­bach Jó­zsef re­for­má­tus püs­pök, va­la­mint Si­lu­an Ma­nu­i­la or­to­dox püs­pök, a Ma­gyar­or­szá­gi Ro­mán Or­to­dox Egy­ház­me­gye fő­pász­to­ra.

Már­fi ér­sek a ne­vel­te­tés és az egy­re job­ban el­bur­ján­zó erő­szak kap­cso­la­tá­ról be­szélt. A mai vi­lág­ban ér­té­kek, fe­gye­lem és kö­ve­tel­mény nél­kül ne­ve­lőd­nek a gye­re­kek, jo­ga­ik pe­dig ott kez­dőd­nek, hogy el­szív­hat­ják a ma­ri­hu­á­nás ci­ga­ret­tát, meg­néz­he­tik a te­le­ví­zi­ó­ban az erő­sza­kot árasz­tó mű­so­ro­kat, kö­vet­kez­mé­nyek nél­kül meg­ver­he­tik a ta­ná­ra­i­kat. A mai is­ko­la­rend­szer ok­tat­ni akar, de ne­vel­ni nem, így azon­ban nem em­be­rek nő­nek fel, ha­nem tor­zók – mond­ta.

Si­lu­an püs­pök Is­ten or­szá­gá­ról mint egyet­len vi­gasz­ról szólt, ahol egy­szer mind­annyi­an új­ra ta­lál­koz­ha­tunk sze­ret­te­ink­kel.

Az is­ten­tisz­te­le­ten a Raj­kó ze­ne­kar tag­jai ját­szot­tak, ki­fe­jez­ve együtt­ér­zé­sü­ket a hoz­zá­tar­to­zók­nak és tisz­te­lők­nek.

EvÉ­let-in­fó