Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - Al­más gom­bóc

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Al­más gom­bóc

Hoz­zá­va­lók: 1 kg al­ma, 10 dkg Ra­ma mar­ga­rin, 2 to­jás, 30 dkg bú­za­da­ra, 2 dl tej, 5 dkg kris­tály­cu­kor, só, zsem­le­mor­zsa, a meg­szó­rás­hoz fa­hé­jas por­cu­kor.

El­ké­szí­tés: az al­mát meg­há­moz­zuk és ap­ró­ra vág­juk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Össze­ke­ver­jük a lágy vaj­jal, da­rá­val, tej­jel, cu­kor­ral, to­já­sok­kal, ke­vés só­val és annyi zsem­le­mor­zsá­val, hogy gom­bó­co­kat for­mál­has­sunk be­lő­le. Fél órá­ig áll­ni hagy­juk, hogy a da­ra meg­duz­zad­jon. Az elkészített gombócokat sü­tő­pa­pírral bélelt tepsire tesszük. Kb. 140 Celsius fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Még me­legen kivesszük, és fa­hé­jas por­cu­kor­ral meg­hint­ve tá­lal­juk.