Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 24 - Egy­ház­szociológi­ai felmé­rés ké­szül

Egyházunk egy-két hete

Egy­ház­szociológi­ai felmé­rés ké­szül

Evan­gé­li­kus egy­há­zunk es­pe­re­sei jú­ni­us 2-án Nyír­egy­há­zán ta­nács­koz­tak. A nap or­go­na­ze­nés áhí­tat­tal kez­dő­dött, Fa­bi­ny Ta­más püs­pök ige­hir­de­té­sé­vel, il­let­ve Ko­vács Lász­ló At­ti­la kán­to­ri szol­gá­la­tá­val. A fő elő­adást Fáb­ri Ist­ván szo­cio­ló­gus tar­tot­ta, aki az egy­ház­stra­té­gia for­má­lá­sá­hoz szük­sé­ges szo­cio­ló­gi­ai hely­zet­fel­mé­rés ter­vé­ről be­szélt. Ez je­len­tős rész­ben hely­zet­fel­tá­ró anyag­gyűj­tés­re épül­ne, amely – töb­bek kö­zött – tar­tal­maz­ná az egy­há­zi in­téz­mény­rend­szer sta­tisz­ti­ká­it és az egy­ház tag­ja­i­nak sta­tisz­ti­kai jel­lem­ző­it.

A szo­cio­ló­gi­ai hely­zet­fel­mé­rés négy fő cso­por­tot cé­loz­na meg, még­pe­dig az egy­ház tag­ja­it, a lel­ké­sze­ket, a gyü­le­ke­ze­ti tiszt­ség­vi­se­lő­ket és az egy­há­zi szer­ve­ze­tek, in­téz­mé­nyek mun­ka­tár­sa­it. El­ső lé­pés­ként most az es­pe­re­sek is­mer­ked­het­tek meg a vár­ha­tó­an ősszel in­du­ló pro­jekt­tel, de a kö­vet­ke­ző lé­pés­ben a terv na­gyobb nyil­vá­nos­sá­g elé ke­rül, hi­szen az ősszel ese­dé­kes or­szá­gos pres­bi­te­ri ta­lál­ko­zó részt­ve­vői is tá­jé­koz­ta­tást kap­nak a fel­mé­rés­ről.

Fáb­ri Ist­ván elő­adá­sa után Gáncs Pé­ter püs­pök szólt az es­pe­re­si vi­zi­tá­ci­ók gya­kor­la­ti kér­dé­se­i­ről, Győ­ri Gá­bor es­pe­res pe­dig az evan­gé­li­kus pres­bi­te­rek or­szá­gos ta­lál­ko­zó­já­nak elő­ké­szü­le­te­i­ről adott tá­jé­koz­ta­tást. Mint mond­ta, az ere­de­ti, má­jus 31-i je­lent­ke­zé­si ha­tár­időt jú­ni­us 15-ig meg­hosszab­bí­tot­ták.

Be­szá­mo­lók, ér­té­ke­lé­sek hang­zot­tak még el az egy­ház­ke­rü­le­tek­ben ren­de­zett misszi­ói nap­ról, vé­gül egy­ház­ke­rü­le­ti meg­be­szé­lé­sek­kel zár­ta mun­ká­ját az es­pe­re­si ta­nács­ko­zás.

Kiss Mik­lós