Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 27 - Ke­resz­tény hit­re tér­ne II. Já­nos Pál tö­rök me­rény­lő­je

Keresztutak

Ke­resz­tény hit­re tér­ne II. Já­nos Pál tö­rök me­rény­lő­je

Át­tér­ne a ke­resz­tény­ség­re Meh­met Ali Ag­ca, az a tö­rök fér­fi, aki hu­szon­nyolc év­vel ez­előtt me­rény­le­tet kí­sé­relt meg a né­hai II. Já­nos Pál pá­pa el­len.

A fér­fi ügy­véd­je út­ján tu­dat­ta a kö­zel­múlt­ban, hogy ke­resz­te­lé­si szer­tar­tás ré­vén tér­ne át a ke­resz­tény hit­re a Va­ti­kán­ban az­után, hogy ja­nu­ár­ban ki­sza­ba­dul a bör­tön­ből. Ag­ca ezen­kí­vül el­lá­to­gat­na II. Já­nos Pál sír­já­hoz, és szí­ve­sen ta­lál­koz­na a ró­mai ka­to­li­kus egy­ház je­len­le­gi ve­ze­tő­jé­vel, XVI. Be­ne­dek­kel.

Ali Ag­ca 1981. má­jus 13-án lőtt rá II. Já­nos Pál­ra a ró­mai Szent Pé­ter té­ren, élet­ve­szé­lye­sen meg­se­be­sít­ve a ka­to­li­kus egy­ház­főt. A hely­szí­nen el­fog­ták, és egy olasz bí­ró­ság el­ítél­te. Ti­zen­ki­lenc év után sza­ba­dult a bör­tön­ből. Je­len­leg egy új­ság­író meg­gyil­ko­lá­sa mi­att ki­sza­bott bör­tön­bün­te­té­sét töl­ti egy An­ka­ra mel­let­ti fegy­in­té­zet­ben.

MTI