Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 29 - Lelkészszentelés a Balaton északi fővárosában

Egyházunk egy-két hete

Lelkészszentelés a Balaton északi fővárosában

A gyülekezet és a család tagjaival, barátokkal, szolgatársakkal telt meg az elmúlt szombat délután a balatonfüredi evangélikus templom. Ez alkalommal szentelte lelkésszé Kósa Gergely végzett teológust Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke.

Jn 15,16 alapján tartott, szolgálatba indító igehirdetésében a püspök emlékeztetett rá, hogy a lelkészjelöltben küzdelem árán született meg a lelkipásztori hivatásra szóló elhívás bizonyossága. Tartsa szem előtt – figyelmeztette az ifjú szolgatársat –, hogy a szolgálatban állókat imádságra buzdítja a Mester, hogy az legyen naponkénti megújulásuk forrása.

Kósa Gergely 1981-ben született, Balatonfüreden nőtt fel. Vonzotta a sport, ezért sport tagozatos általános iskolában tanult, futballozott, kézilabdázott, triatlonozott. Ez utóbbiból középfokú edzői képesítést is szerzett. Gimnáziumba Veszprémbe járt, ott érettségizett 2000-ben, majd földrajz–testnevelés szakos tanár szeretett volna lenni.

Tizenkét éves korában egy felekezetközi gyermektáborban jutott hitre. Ettől kezdve tudatosan kereste, hogy Jézusnak mi a terve az életével, bár sokáig csak a tanári pályát tudta elképzelni jövendő hivatásának. Gyülekezetében rendszeresen járt ifjúsági órákra, majd lelkésze – Riczinger József – az istentiszteleteken kisebb szolgálatokkal is megbízta. Nagy hatással voltak rá a felekezetközi házi bibliaórák egy idős házaspárnál, valamint a biatorbágyi belmissziói közösségben átélt alkalmak.

Érettségi után be kellett látnia, hogy élethivatása nem lehet a sport, ezért – bátyja mellett – egy évet fogtechnikusnak tanult. Ez idő alatt döbbent rá arra, hogy az evangéliumot szeretné hirdetni, így 2002-ben jelentkezett a teológiára.

A hatodévet Érden, Ittzés István lelkész mentorsága alatt töltötte. 2007-ben megnősült, felesége Preininger Andrea orvostanhallgató. Mivel hitvesének még volt egy tanulmányi éve az egyetemen, Budapesten kellett maradniuk az elmúlt munkaévben, ezért ideiglenesen világi állásban helyezkedett el.

Kósa Gergelyt püspöke július 15-től a bokodi gyülekezetbe küldte ki beosztott lelkésznek.

Menyes Gyula