Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 29 - Török tévévetélkedő ateisták megtérítésére

Keresztutak

Török tévévetélkedő ateisták megtérítésére

Mi történik, ha egy muzulmán imámot, egy katolikus papot, egy rabbit és egy buddhista szerzetest egy szobába zárnak tíz ateistával? Ennek próbál a végére járni egy török tévécsatorna, amely hamarosan elindítja hittérítő showműsorát.

A Kanal T műsorában négy világvallás lelkészei próbálják majd meg „jobb belátásra” bírni hitetlenek egy csoportját. A megtérők jutalma egy utazás lesz az általuk választott vallás szent helyeinek egyikére. A muzulmán hitet választók Mekkába, a katolikusok a Vatikánba, a zsidók Jeruzsálembe, a buddhisták pedig Tibetbe juthatnak el.

A muzulmán többségű, de világi Törökország vallási hatóságai nincsenek elragadtatva a show formátumától, és megtagadták, hogy kijelöljenek egy imámot a műsorba. „Ehhez hasonló dolgot tenni a nézettség növelésének kedvéért az összes vallásra nézve tiszteletlen” – mondta Hamza Aktan, az ország vallási tanácsának elnöke a tévéprogramról szóló hírek hallatán.

A Bűnbánók versenye című műsor készítői nem tartják vétkesnek magukat, és visszautasítják azokat a vádakat, hogy a szeptemberre tervezett műsor lealacsonyítaná a vallást. „A világ legnagyobb díját, az Istenben való hit ajándékát adjuk. Mi nem értünk egyet egy ateistával sem. Isten hatalmas, és nem számít, hogy melyik vallásban hiszel, a fontos, hogy higgyél” – mondta a csatorna igazgatója.

A műsor a vallási identitás kérdésére összpontosít az európai uniós tagságra pályázó Törökországban, ahol a vallási csoportok már hangot adtak aggodalmaiknak a nem muzulmán hitű kisebbségek vallásszabadságával kapcsolatban.

Eddig mintegy kétszázan jelentkeztek a műsorba, a végső tíz résztvevőt augusztusban választják ki. A versenyzőkről teológusok fogják megállapítani, hogy valóban hitetlenek, nem pedig csupán hírnévre, illetve ingyen vakációra pályáznak.

MTI