Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 29 - A Holdra szállás negyvenedik évfordulójára

e-világ

A Holdra szállás negyvenedik évfordulójára

„Houston, itt Nyugalom Támaszpont. A Sas leszállt” – jelentette Edwin Eugene Aldrin, az Apollo–11 űrhajó holdkompjának pilótája.

  1. július 21-e mérföldkő az emberiség történetében. Az amerikai Apollo–11 űrhajósai kiléptek a Holdra – az emberi faj első ízben jutott el egy idegen égitest felszínére.

Az űrhajó – fedélzetén Neil Alden Armstronggal, az űrmisszió parancsnokával, Michael Collinsszal, a Columbia nevű parancsnoki kabin pilótájával és Edwin Eugene Aldrinnal, az Eagle (Sas) nevű holdkomp pilótájával – 1969. július 16-án startolt az amerikai Cape Kennedy űrközpontból egy száztíz méter magas Saturn–V hordozórakéta segítségével.

A Föld körüli keringés után az űreszköz a Hold felé vezető pályára állt, majd július 19-én megkezdte keringését a Hold körül.

A következő napon Armstrong és Aldrin átszálltak a holdkompba. A kompot leválasztották a parancsnoki egységről, és segítségével leereszkedtek a Hold felszínére, a Nyugalom tengerére. Eközben Collins a parancsnoki kabinban tovább folytatta a keringést.

Az asztronauták július 21-én szkafanderben léptek Földünk hűséges kísérőjének felszínére. Először átvizsgálták a holdkompot és a talajt, majd kipróbálták, hogyan végezhető a járás, a futás és az ugrálás a földinél jóval alacsonyabb gravitáció ellenében.

Tudományos munkájuk során holdrengések mérésére szolgáló eszközt, meteoritbecsapódásokat mérő berendezést, napszél analizálására szolgáló fóliát, a Hold–Föld-távolság mérését lehetővé tevő lézerreflektort üzemeltek be.

Számtalan fotót, valamint filmfelvételt készítettek, kitűzték országuk zászlaját, emléktáblát helyeztek el „Békés szándékkal, az egész emberiség képviseletében jöttünk” felirattal, valamint huszonkét kilogrammnyi kőzet- és pormintát gyűjtöttek a földi vizsgálatokhoz.

Még aznap visszaindultak a holdkomppal, sikeresen dokkoltak a Hold körül keringő parancsnoki egységgel, és a Föld felé vezető pályára álltak.

Az űrhajósok július 24-én tértek vissza szülőbolygójukra, szerencsésen leereszkedve a Csendes-óceánra, ahonnan a közelben úszó Hornet anyahajóra szállították őket épen és egészségesen – valamennyi földlakó büszkeségére.

„Kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.” (Neil Alden Armstrong, az Apollo–11 űrhajó parancsnoka.)

Rezsabek Nándor