Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 29 - Csillagok, bolygók szerelmese

e-világ

Csillagok, bolygók szerelmese

Föltekintve a Holdra vajon hányan tudják, hogy van rajta egy kráter, amely a Nemzetközi Csillagászati Unió 1994-es közgyűlése óta Hédervári Péter (1931–1984) magyar csillagászati ismeretterjesztő, Hold-kutató nevét viseli?

Bár végzettségét tekintve Hédervári nem volt csillagász, generációk nőttek fel ismeretterjesztő cikkein, könyvein és előadásain; vannak, akik ezek hatására indultak el a csillagászi pályán. Saját építésű mini-csillagvizsgálójában távcsöveivel végzett megfigyelései elsősorban a Napra, másrészt a Holdra, a bolygókra, a változócsillagokra és fogyatkozásokra terjedtek ki.

A „magyar nevű” holdkráter névadójáról jelent meg tavaly decemberben egy élvezetes stílusban, körültekintően megírt, igényes monográfia Az ismeretlen (?) Hédervári Péter – Vulkánoktól a csillagok világáig címmel. Egyik szerzője az Evangélikus Életben is rendszeresen publikáló Rezsabek Nándor.

A kötet áttekinti Hédervári életútját és szakmai pályafutását, bemutatja őt mint ismeretterjesztőt. Megtudhatjuk, hogy ilyen jellegű csillagászati munkái a maguk korában igazi sikerkönyvek voltak, amelyeket ma is szívesen vesznek kezükbe az érdeklődők.

A kiadványt bőséges fotóanyag illusztrálja, a végén pedig megtalálható Hédervári könyveinek, tanulmányainak, cikkeinek részletes bibliográfiája (Sragner Márta munkája).

**Rezsabek Nándor – Sragner Márta: Az ismeretlen (?) Hédervári Péter – Vulkánoktól a csillagok világáig. Aura, Budapest, 2008. Ára 980 forint. Megrendelhető levélben vagy személyesen a Göncöl Alapítványtól: 2600 Vác, Ilona u. 3.; tel.: 27/512-030; e-mail: kmcs@goncol.hu.

– bzs –