Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 39 - Ál­do­za­ti va­sár­nap Szar­va­son

Egyházunk egy-két hete

Ál­do­za­ti va­sár­nap Szar­va­son

Két­száz­hu­szon­egy éves temp­lo­má­nak fel­újí­tá­sá­ra tar­tott „ál­do­za­ti va­sár­na­pot” szep­tem­ber 20-án a Szar­vas-Ótemp­lo­mi Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség. A Szar­vas vá­ro­sá­nak szin­te jel­ké­pé­vé vált épü­let re­no­vá­lá­sá­hoz a gyü­le­ke­zet tag­ja­i­nak ál­do­zat­vál­la­lás­ra és a vá­ros össze­fo­gá­sá­ra van szük­ség, hi­szen a be­nyúj­tott pá­lyá­za­tok mel­lé szük­sé­ges a meg­fe­le­lő ön­erő össze­gyűj­té­se. Az is­ten­tisz­te­le­tet kö­ve­tő­en a Ben­ka Gyu­la Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­la Ba­csó Bé­la ut­cai óvo­dá­já­nak ki­bő­ví­té­sé­ért ad­tak há­lát az in­téz­mény nö­ven­dé­kei és dol­go­zói, a gyer­me­kek csa­lád­tag­jai és az egész gyü­le­ke­zet. Az al­kal­ma­kon, melyeken jelen volt Ra­dos­né Len­­gyel An­na, a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let fel­ügye­lő­je is, Gáncs Pé­ter püs­pök szol­gált ige­hir­de­tés­sel.

A szar­va­si­ak ün­ne­pén az egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke 1Tim 6,6–11 alap­ján Is­ten meg­elé­ge­dett­ség­re ta­ní­tó igé­jét hir­det­te, amely egész­sé­ges kap­cso­lat­ra se­gí­ti az em­bert az anya­gi­ak­kal is. „Ál­do­za­ti va­sár­nap­ra jöt­tünk össze – fo­gal­ma­zott ige­hir­de­té­sé­ben Gáncs Pé­ter –, az ál­do­zat mé­lyén azon­ban ott van az ál­dás szó: azért tu­dok ál­doz­ni, mert Is­ten meg­ál­dot­ta az éle­te­met.”

Mint a helyi internetes lap (http://newj­sag.hu/) is megírta, az istentisztelet végén 381 740 forint adomány gyűlt össze. Így a hatmillió fo­rintos saját erőhöz már „csak” 2 639 360 forintot kell előteremtenie a szar­vasi evangélikusoknak.

Lá­zár Zsolt igaz­ga­tó lel­kész el­mon­dá­sa sze­rint a kö­vet­ke­ző hó­na­pok fel­újí­tá­si mun­ká­la­tai után de­cem­ber ele­jén sze­ret­nék át­ad­ni a meg­szé­pült Ótemp­lo­mot.

A szük­sé­ges anya­gi­ak elő­te­rem­té­sé­hez hoz­zá­já­rult a vá­ros ön­kor­mány­za­ta is, il­let­ve ugyan­eb­ből a cél­ból a gyü­le­ke­zet meg­vá­sá­rol­ha­tó bronz­ér­me­ket ké­szít­te­tett (alkotójuk Vár­he­lyi György szob­rász­mű­vész).

A dél­előt­ti is­ten­tisz­te­le­tet után nem sok­kal az új cso­port­szo­bá­val és új ud­var­ral bő­vült óvo­da meg­ál­dá­sá­ra ke­rült sor. A meg­újult in­téz­mény – mely­nek me­leg­víz-­el­lá­tá­sát a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben nap­kol­lek­to­rok biz­to­sít­ják – im­már ki­lenc­ven­egy gyer­mek­nek nyújt óvo­dai el­lá­tást.

S. A.