Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 39 - Fel­füg­gesz­tet­ték az al­ber­tirs­ai lel­készt

Keresztutak

Fel­füg­gesz­tet­ték az al­ber­tirs­ai lel­készt

Hűt­len ke­ze­lés gya­nú­já­ba ke­ve­re­dett az al­ber­tirs­ai lel­kész, tud­ta meg a Blikk. A Kál­dy Zol­tán Evan­gé­li­kus Idő­sek Ott­ho­na a fi­a­tal fér­fi ve­ze­té­se alatt áll, és a hoz­zá­tar­to­zó nél­kül meg­ha­ló la­kók né­ha az egy­ház­ra hagy­ják in­gat­lan­ja­i­kat, pén­zü­ket. Szmolár At­ti­la a gya­nú sze­rint sa­ját­ja­ként bánt több eset­ben is ezek­kel az ado­má­nyok­kal, és el­ad­ta a gyü­le­ke­zet­nek ado­má­nyo­zott bir­to­kot.

Mi­u­tán fény de­rült a sik­kasz­tás­ra, Fa­bi­ny Ta­más evan­gé­li­kus püs­pök fel­füg­gesz­tet­te Szmo­lár At­ti­la lel­készt hi­va­tá­sá­nak gya­kor­lá­sa alól – az el­ren­delt füg­get­len könyv­szak­ér­tői vizs­gá­lat le­zá­rá­sá­ig. Szmolár At­ti­la ál­lí­tó­lag vissza­fi­zet­te a rá­bí­zott kö­zös­ség kasszá­já­ba az el­sik­kasz­tott pénzt, így csak hűt­len ke­ze­lés mi­att kell eset­leg fe­lel­nie. Min­den­eset­re az egy­ház fe­gyel­mi el­já­rás­ban vizs­gál­ja, hogy az Szmolár At­ti­la irá­nyí­tá­sa alatt ál­ló is­ko­la, óvo­da és sze­re­tet­ott­hon pénz­ügyei kö­rül mi a hely­zet, hogy hi­á­nyoz­nak-e még be­vé­te­lek.

„Is­ten már meg­bo­csá­tott” – mond­ta a hí­vek­nek utol­só pré­di­ká­ci­ó­já­ban a lel­kész. Amennyi­ben még­is na­gyobb sú­lyú, bűn­cse­lek­mény­nek mi­nő­sü­lő vissza­élést de­rít ki a bel­ső vizs­gá­lat, az egy­ház a rend­őr­ség­hez for­dul. Ha Szmolár At­ti­la tisz­táz­ni tud­ja ma­gát a vá­dak alól, foly­tat­hat­ja a mun­ká­ját, ha nem, ak­kor „el­vesz­tet­te er­köl­csi jo­gát, hogy fel­men­jen a szó­szék­re” – mond­ta Far­kas Lász­ló egy­ház­fel­ügye­lő a Blikk­nek.

For­rás: In­dex.hu