Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 45 - Kál­vin-em­lék­ér­mét bo­csá­tott ki a Ma­gyar Nem­ze­ti Bank

Keresztutak

Kál­vin-em­lék­ér­mét bo­csá­tott ki a Ma­gyar Nem­ze­ti Bank

Ezüst em­lék­ér­mét bo­csá­tott ki a Ma­gyar Nem­ze­ti Bank (MNB) ok­tó­ber 29-én Kál­vin Já­nos szü­le­té­sé­nek öt­szá­za­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból. Az öt­ezer fo­rint név­ér­té­kű ér­mét a Deb­re­ce­ni Re­for­má­tus Kol­lé­gi­um ora­tó­ri­u­má­ban mu­tat­ták be.

Bölcs­kei Gusz­táv, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház Zsi­na­tá­nak lel­ké­szi el­nö­ke a be­mu­ta­tón Kál­vin Já­nos gaz­da­sá­gi és pénz­ügyi te­vé­keny­sé­gét mél­tat­ta. Sza­vai sze­rint ez a vi­lág nem volt ide­gen a re­for­má­tor­tól, aki szo­ci­á­lis ér­zé­keny­sé­gét is be­le­szőt­te gaz­da­sá­gi te­vé­keny­sé­gé­be. Kál­vin szor­gal­ma­zá­sá­ra ve­zet­ték be ugyan­is a leg­el­eset­teb­bek­nek nyúj­­tott ka­mat­men­tes hi­te­le­ket Genf vá­ro­sá­ban.

Az ér­me ün­ne­pé­lyes ki­bo­csá­tá­sán részt vett Ki­rály Jú­lia, az MNB al­el­nö­ke is.

A 925 ez­re­lék fi­nom­sá­gú, 31,46 gramm sú­lyú és 38,61 mil­li­mé­ter át­mé­rő­jű tö­mör ezüst ér­mé­ből ti­zen­két­ezer da­ra­bot bo­csá­tott ki a nem­ze­ti bank. Az ér­me elő­lap­ján az ér­ték­jel­zés, a Ma­gyar Köz­tár­sa­ság fel­irat, a ver­de­jegy és a ki­bo­csá­tás éve mel­lett a re­for­má­tus kol­lé­gi­um szó­szék­tar­tó­ján lát­ha­tó Krisz­tus-mo­nog­ram sze­re­pel. Hát­lap­ján (Hans Hol­be­in fest­mé­nye alap­ján) Kál­vin Já­nos port­ré­ja lát­ha­tó szü­le­té­sé­nek és ha­lá­lá­nak év­szá­ma­i­val, va­la­mint a So­li Deo Glo­ria (egye­dül Is­te­né a di­cső­ség) fel­irat. A port­ré Csi­kai Már­ta szob­rász­mű­vész al­ko­tá­sa.

Az em­lék­ér­me Deb­re­cen­ben, a nagy­temp­lo­mi re­for­má­tus köny­ves­bolt­ban, va­la­mint Bu­da­pes­ten, az MNB lá­to­ga­tó­köz­pont­já­ban vá­sá­rol­ha­tó meg.

MTI