Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 45 - Nagy távolságok kis helyen

A hét témája

Nagy távolságok kis helyen

Ho­gyan le­het né­hány négy­zet­mé­ter­nyi te­rü­le­ten a ma­gyar evan­gé­li­kus kül­misszi­ói mun­kát be­mu­tat­ni? – mor­fon­dí­roz­tam, ahogy az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um „…min­den né­pet” cí­mű, ok­tó­ber 9-én nyílt ki­ál­lí­tá­sa fe­lé igye­kez­tem. A szer­ve­zők­nek si­ke­rült.

A ki­ál­lí­tás el­ső fe­lé­ben ala­pos tör­té­ne­ti át­te­kin­tést lát­ha­tunk, ol­vas­hat­juk az 1756 és 1947 kö­zött kül­föl­dön szol­gá­ló ma­gyar misszi­o­ná­ri­u­sok rö­vid élet­raj­zát, il­let­ve a szol­gá­la­tuk ide­jé­ből szár­ma­zó, vit­rin­ben ki­ál­lí­tott tár­gyak se­gí­te­nek né­mi fo­gal­mat al­kot­ni a sok­szor na­gyon ne­héz vi­szo­nyok kö­zött vég­zett mun­ká­ról. Em­lít­sük meg a ne­vü­ket: Pil­der György, Böhm Sá­mu­el, Kun­st Irén, Pa­u­er Ir­ma, Her­mann Adolf, Roth Hen­rik és Ku­nos Je­nő.

A tár­lat má­sik fe­lé­ben mo­li­nók­ra nyom­ta­tott fény­ké­pek so­ka­sá­ga re­pít Pá­pu­a­föld­re, ahol Bá­lint Zol­tán és fe­le­sé­ge, Be­á­ta szol­gált, de „el­utaz­ha­tunk” In­di­á­ba is, ahol Jó And­rás és An­ge­li­ka, va­la­mint Mes­ter­há­zy Ba­lázs és And­rea ta­ní­tott éve­kig. Ter­mé­sze­te­sen nem ma­rad­hat ki a Bá­lint há­zas­pár je­len­le­gi szol­gá­la­ti he­lye, Ke­nya sem.

Bo­da Zs.