Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 47 - Közösségből erőt merítve

Egyházunk egy-két hete

Közösségből erőt merítve

Száz éve kezdte meg működését a Luther Otthon

Első tanéve elindulásának századik évfordulóját ünnepelte a Luther Márton Szakkollégium, közismertebb nevén Luther Otthon. A november 13-i emlékkonferencia a kollégium eredeti helyén, a Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti, Üllői út 24. szám alatti épületében volt, amelynek falán tábla hirdeti, hogy egykor – igaz, mindössze néhány hónapig – Maléter Pál, az 56-os szabadságharc mártír minisztere is lakója volt az intézménynek. A hallgatóság soraiban két különböző, de az otthon iránt érzett belső elkötelezettségben azonos korosztály tagjai foglaltak helyet: az egykori Luther otthonos „öregdiákok” és a mai egyetemi, főiskolai hallgatók.

A megjelenteket Barthel-Rúzsa Zsolt, a szakkollégium lelkész-igazgatója köszöntötte. Az igei alapot dr. Szabó Lajos teológiai professzor, a kollégium igazgatótanácsának elnöke adta ApCsel 5,38 alapján, hangsúlyozva, hogy az igazán jó ügyet sosem kell félteni, s ez a mi legnagyobb reménységünk. Akik valaha is lakói voltak a Luther Otthonnak, ezzel a szóval jellemezték emlékeiket: „befogadtak”. Közösségben éltek, és a befogadás élményéből tudtak később is erőt meríteni.

Prőhle Gergely több pontba foglalva fogalmazta meg gondolatait az értelmiség helyéről és szerepéről. Az egyház és a közélet tágabb összefüggéseibe helyezve a témát vizsgálta az evangélikus értelmiség mibenlétét, hagyományait, nemzeti kötődését, kitérve a német és a szlovák gyökerekre is. Egyházunk országos felügyelője részletesen szólt az Élő kövek egyháza – Az evangélikus megújulás stratégiája című dokumentum vonatkozó fejezeteiről, a Vízió címűt részletesebben is ismertetve. Összegzésképpen Prőhle Gergely hangsúlyozta: a 21. század szekularizált társadalmában az egyháznak a spiritualitás és az intellektualitás erősebb kapcsolatára kell törekednie.

Előadások idézték fel a kollégium működésének több korszakát, az alapítástól a bezárásig, illetve az 1995. évi újraindulás óta eltelt időszakot. A Luther Otthon történetét Adamis Géza egykori senior és dr. Kertész Botond történész elevenítette fel, illetve – Barthel-Rúzsa Zsolt igazgató moderálása mellett – a kollégium jövőjéről is beszélgetett Deme Kornél diákpresbitériumi és Csobán Csaba szakkollégiumi elnök. A centenáriumi ünnepi konferencia fogadással zárult.

Kőháti Dóra