Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 47 - „Rögtön jövök”

Kultúrkörök

„Rögtön jövök”

V. kortárs keresztény ikonográfiai biennále a Cifrapalotában

Hatalmas festett kereszten egy szögre akasztott töviskoszorú, a kereszt egyik vízszintes szárán egy másik szögön egy fehér, kicsit véres kendő, míg a másik szárán egy kis tábla lóg: „Rögtön jövök”. Október 30-án nyílt és jövő év március 7-ig látogatható Kecskeméten, a Cifrapalotában az V. kortárs keresztény ikonográfiai biennále, amelynek ez alkalommal az apokalipszis a témája.

Bár a Jelenések könyve szemléletesen leírja Jézus újra jövetelét, az ember most még „tükör által homályosan lát”, s ezért az aktuális felhívásra érkezett kétszázhuszonegy alkotásból a zsűri által kiállításra javasolt százhuszonhét művön nem véletlenül a legkülönfélébb módon ábrázolták a művészek az utolsó napokat.

A műveken nemcsak az alkotók saját stílusjegyei mutatkoznak meg, de nyilván a szabadon választott technika és műfaj is befolyásolta a téma megjelenítését. A termekben jól megfér egymás mellett például a falikárpit és a tűzzománc, az olajfestmény és a papírmontázs vagy épp a bronzszobor és a fából készült alkotás.

S hogy miként sikerült képileg is megformálni a témát? Aki ellátogat a Kecskeméti Képtárba, tapasztalni fogja, hogy nagyon sokféleképpen. Ki absztrakt módon, nonfigurálisan, más a realista ábrázolásmódot alkalmazva gondolkodtatja el a nézőt. A bevezetőben említett Szerdi Gábor-alkotás vagy a mellette található, Eltévedt vásárló címet viselő Deáki Tamás-festmény igazi tükröt tart a közönség elé a humor elemeit is felhasználva. Az utóbbi képen egy bevásárlókocsit toló nő nézelődik egy katedrálisban, mint aki épp egy plázából csöppent a számára ismeretlen helyre, mondjuk vasárnap délután.

Az ötödik alkalommal megrendezett biennále Kecskemét legismertebb, legrangosabb képző- és iparművészeti kiállítássorozata. Első alkalommal, 2002-ben a szervezők a keresztre feszítést és a kereszt szimbólumát választották témául, 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első tizenegy fejezetét, 2006-ban az oltár volt a téma, míg tavaly Krisztus példázatait jeleníthették meg a pályázók.

B. Zs.