Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 47 - Kálvin magyar követői – fényképeken

Kultúrkörök

Kálvin magyar követői – fényképeken

Fotókiállítás a Mai Manó Házban

A születéstől a halálig és tovább – Kálvin 500. címmel nyílt tárlat Budapesten Kálvin János születésének ötszázadik évfordulója alkalmából a hajdani császári és királyi udvari fényképész, Mai Manó egykori házában működő kiállítóhelyen.

Fekete Andrásnak és Szebeni Andrásnak a Debreceni Református Kollégiumban lencsevégre kapott életképei mellett Túry Gergelynek a Bethesda-kórházban készített megrázó fotói is láthatók abban a kollekcióban, amely a református egyház történelmi múltra visszatekintő, de ma is meghatározó intézményeit mutatja be – művészi megfogalmazásban.

Amint a kiállítás címe is sejteti, az évszázados tárgyi emlékek, templomok bemutatásán túl a tárlatra felkért fotóművészek a hitéletet, a gyülekezetek ünnep- és hétköznapjait is dokumentálják. Szebeni András például megörökített keresztelőt, úrvacsorát, temetést, lelkészszentelést, nagypénteki és pünkösdi istentiszteletet, de még a debreceni börtönben is készültek felvételek igehirdetés közben. Hernád Géza a budahegyvidéki gyülekezet fiatal tagjairól készített portrékat, míg Bócsi Krisztián egy készülő könyv számára örökítette meg többek között a csónak alakú szatmárcsekei fejfák készítését, felállítását, valamint magát a temetőt.

László János fotói felülnézetből mutatnak be református épületeket.

A fotók határon túlra is elkalauzolnak: Benkő Imre Székelyföldön, Dálnokon (Dalnic), Dózsa György szülőfalujában, Dudás Szabolcs pedig a Vajdaság maroknyi reformátusa között készített felvételeket.

A kiállítás egyik legszebb része a különteremben látható művészi fotósorozat, amelyet Haris László a vizsolyi Bibliáról készített.

A kiállítás megtekinthető december 6-ig minden hétköznap 14–19 óra között, hétvégén 11–19 óra között a Budapest VI., Nagymező u. 20. szám alatt. A tárlat kiegészítéseként útjára indult az „…és Isten letekintett” című vándorkiállítás, amely László János fotográfus felvételein keresztül jelentős, egyházi és kulturális szempontból egyaránt fontos épületek légi fotóit mutatja be.

Boda Zsuzsa