Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 47 - Diákok diákoknak

Egyházunk egy-két hete

Diákok diákoknak

Évi rendes közgyűlését tartotta november 12-én a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Baráti Köre. Szomorú, de felemelő aktualitást adott az együttlétnek Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész, öregdiák idei halála. A gyermekszerető, egy kicsit önmagát is gyereknek megőrző alkotó emlékét az iskola művészeti képzésén részt vevő diákjainak fantáziadús, Schéner inspirálta művei idézték meg.

Pátkai Róbert öregdiák, az Angliai Evangélikus Egyház nyugalmazott püspöke könyvtárának hatszáz válogatott darabját ajándékozta az iskolának. A kollekcióban külön értéket képvisel a magyar emigráns kiadványok gyűjteménye. A Pátkai olvasósarok felszentelésénél az adományozó is jelen lehetett, és ha már jelen volt, előadást is tartott. Finom humorral átszőtt – tanárt, öreg- és fiatal diákot egyaránt megérintő – előadásában megemlékezett (szintén békéscsabai öregdiák) szobrászművész testvéréről, Pátkai Ervinről is.

A közgyűlésen megfogalmazódott: az iskola újabb kori történetének fiatal öregdiákjaiban szükséges lenne felébreszteni az igényt, hogy képességeikhez és lehetőségeikhez mérten maguk is törekedjenek visszaadni valamit egykori iskolájuk jelenlegi diákjainak, miként erre ez a november 12-i alkalom is példát mutatott.

Bakay Péter felvétele