Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 47 - Bemutatkozik a Budavári Evangélikus Egyházközség

A közelmúlt krónikája

Istentisztelet-közvetítés a Magyar rádióban

Bemutatkozik a Budavári Evangélikus Egyházközség

A budai evangélikusság egyidős a reformációval. Ezt a megállapítást a reformáció kori adatok támasztják alá, s igaz még akkor is, ha a Budavári Evangélikus Egyházközség az 1844. évet tartja számon megalakulása esztendejeként. A török hódoltság és az ellenreformáció miatt a folytatás csak háromszáz év elmúltával vált lehetővé, a türelmi rendelet (1781) után. A budai evangélikusság Mária Dorottyának – József nádor élő hitű, evangélikus feleségének – köszönhetően formálódott gyülekezetté.

A gyülekezet 1844-ben meghívott első lelkésze Bauhofer János volt. 1847-ben felépült a Dísz téren az első templom, amely negyvennyolc évig nyújtott otthont a budavári evangélikusoknak. A templom telkére azonban igényt formált az állam, hogy ott építse fel a Honvédelmi Minisztériumot. Nehéz tárgyalások során sikerült megegyezni, és a kisajátított és lebontásra ítélt templomért cserébe újat épített a honvédség a Bécsi kapu téren. Ez a templom 1895-ben Kallina Mór tervei alapján épült fel neoklasszicista stílusban, iskolával és lelkészlakással, és azóta lelki otthona a budavári evangélikus gyülekezetnek.

A II. világháború súlyos veszteséget okozott a közösségnek. 1944. december 31-én a budai várat sújtó bombázás során a templom és az iskola, valamint a lelkészlakás jelentős károkat szenvedett, életét veszítette a gyülekezet lelkésze, Varsányi Mátyás, segédlelkésze, Bagár Iván, valamint az egyházfi, Kiss Márton és családja. A romok között 1945-ben tartott első húsvéti istentisztelet mégis azt jelezte, hogy a gyülekezet élni akar. Az iskola már nem épülhetett újjá, mert romjaiban is államosították, s a templom is veszített eredeti pompájából. De ma is – többszöri felújítás és átalakítás után – kedves és szeretett lelki otthona a gyülekezetnek.

A budavári egyházközség földrajzilag az I. és a II. kerület területén működik, de többen más kerületben laknak. A nyilvántartásban több mint ezernyolcszáz család neve szerepel, így az egyházközség lélekszáma megközelítőleg háromezer fő.

Gyülekezetünk életét a jól működő kisközösségek jellemzik. Vasárnaponként három istentisztelet van templomunkban, hét közben pedig tizenhét különböző csoport jön össze bibliaórákra, imaórára, hittan- és ifjúsági órákra. Négy lelkész végzi a szolgálatokat: Balicza Iván igazgató lelkész, Bence Imre esperes, dr. Fabiny Tamás püspök és Bencéné Szabó Márta kisegítő lelkész. A feladatok végzésében, diakóniai munkában, gazdasági kérdésekben, programszervezésben, tájékoztatásban, zenei életben a presbiterek és különböző munkacsoportok segítenek.

Valljuk az előttünk jártakkal, hogy „nem rejthető el a hegyen épült város”.