Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 48 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Mostani sorozatunk utolsó részéhez értünk. Jákób történetét eleveníthettétek fel. Minden alkalommal megoldhattatok egy-egy rejtvényt is. A megfejtéseket összegyűjtve a mostanival együtt küldjétek el szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.). A borítékra írjátok rá: Gyermekvár.

6.

Jákóbnak összesen tizenkét fia született, de közülük József volt a kedvence. Kivételezett vele, és díszes ruhában járatta. A testvérei nem is szerették őt, mert féltékenyek voltak rá. József ráadául különös álmokat is látott. Ezekben a szülei és testvérei leborultak előtte, és hódoltak neki.

Egy nap a tíz bátyja elhatározta, véget vet ennek: eladták őt egy kereskedőkaravánnak, akik a fiút Egyiptomba vitték. Apjuknak azt hazudták, hogy a mezőn már csak a ruháit találták, biztosan egy vadállat tépte őt szét. Jákób a hírre keserves sírásra fakadt, és gyászolni kezdte kedvenc fiát.

József az új országban rabszolga lett, de az Úr ott is vele volt. A fáraó főemberének, a testőrök parancsnokának, Potifárnak a házába került. Gazdája szerette őt, megbízott benne, a fiúnak jó dolga volt.

Ám Potifárné ármánykodása következtében József igazságtalanul börtönbe került. Valójában az Úrnak ezzel is célja volt. Ugyanis egy nap a fáraó főpohárnokát és fősütőmesterét is lecsukták. A parancsnok Józsefet rendelte melléjük, hogy viselje gondjukat. Egy éjszaka mindketten álmot láttak, de nem tudtak rájönni a jelentésére. Elmesélték Józsefnek, akinek az Úr elmondta, mit jelentenek. Amit mondott, az igaz is lett: a fősütőmestert kivégeztette a fáraó, míg a főpohárnokot visszahelyezte a pozíciójába.

Két esztendő múlva a fáraó is különleges álmokat látott, de senki sem tudta, mit jelenthetnek. Ekkor a főpohárnoknak eszébe jutott a börtönben lévő József. A fáraó azonnal maga elé hívatta és elmondta neki álmait. Az Úr segítségével a fiú ezeket is meg tudta fejteni, ezért az egyiptomi uralkodó őt nevezte ki a birodalom második emberévé.

Mivel az álom szerint hét évig bő volt a termés, majd utána hét szűk esztendő következett, József tanácsára és irányításával hatalmas gabonatárolókat építettek. Ezekben tárolták a búzát, és innen vehettek az emberek a második hét esztendő alatt. Így jutottak el József testvérei is Egyiptom földjére, ahol természetesen a nagy hatalmú főemberben nem ismerték fel a szinte gyerekként eladott testvérüket. József azonban azonnal tudta, kik állnak előtte, de ezt nem árulta el nekik. Csak később ismertette fel magát, de akkor volt is nagy öröm! Azonnal odahozatta az akkor már idős apját is. Jákób nem tudott betelni az örömmel, hogy halottnak mondott fiát egészségesen újra láthatta! A fáraó pedig megengedte nekik, hogy letelepedjenek Gósem földjén, ahol juhpásztorként élhettek tovább. Jákób itt is halt meg.

Melyik úton juthat el Jákób a fiához, Józsefhez?