Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 01 - Diakóniai képzés

Egyházunk egy-két hete

Diakóniai képzés

Ötéves közös képzést indított a szeretetszolgálati intézmények majdani középvezetői részére a bajor és a magyar evangélikus egyház – tájékoztatta Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke december 20-án a Magyar Távirati Irodát.

Kiemelte, hogy a közös diakóniai program keretében jelenleg a bajorországi Rummelsberg településen tartják a felsőfokú képzést magyar és német résztvevőknek. Ennek második részében egy később kiválasztandó magyar felsőoktatási intézményben tanulnak majd a hallgatók, és képzésük végén diplomát kapnak.

A cél az, hogy a végzettek az egyházi és teológiai ismereteken túl a szociális munka területén is szert tegyenek tapasztalatokra. Ennek eredményeként a végzettek nem kizárólag egyházi, hanem világi szociális otthonokban is elhelyezkedhetnek – mondta.

Ittzés János rámutatott: a bajor és a magyar evangélikus egyházi vezetők a közelmúltban tartott találkozójukon megtárgyalták a képzés finanszírozását is, amelyet jelentős összegekkel támogat a bajor tartományi egyház. A bajor egyház Tauber menti missziói házában, Rothenburgban tartott konzultáció során abban is megállapodtak, hogy 2010 őszén Budapesten a két testvéregyház között immár tizenöt éve létező szerződést öt évvel meghosszabbítják. A „rendes évi” tanácskozáson – egyházunk részéről – Ittzés János elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő, Kákay István országos irodaigazgató és Cselovszkyné dr. Tarr Klára, az ökumenikus és külügyi osztály vezetője vett részt.

MTI