Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 01 - Jótékonysági hét a Kossuth-gimiben

evél&levél

Jótékonysági hét a Kossuth-gimiben

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai az elmúlt év utolsó hetében nem tudásukról, hanem szívbéli jóságukról adhattak számot. Az iskola pedagógusai jótékonysági témahetet szerveztek számukra – a TÁMOP 3.1.4 pályázat keretében –, amelyen mindenki megtalálhatta a neki megfelelő fórumot, hogy tegyen valamit másokért.

Voltak, akik saját készítésű süteményeket, kézműves tárgyakat készítettek és ajánlottak föl a jótékonysági vásárra, amely a diákönkormányzat (DÖK) szervezésében zajlott egész héten. Más tanulók az elárusítóhelyet építették meg, vagy éppen árulták a finomságokat és az ajándékokat. Négy osztály a város bentlakásos intézményeinek lakóit látogatta meg. Időseket, otthontalanokat, betegeket és árvákat, közülük sokaknak ez volt az egyetlen karácsonyi ajándékuk.

Az iskola teret adott egy különleges kezdeményezésnek is, amely a diákoktól indult. Szabó Arnold végzős tanuló ötletétől vezérelve a felsősök összefogtak, és létrehoztak egy haj- és divatshow-t, és saját műsorukkal tették még élvezetesebbé.

A DÖK-büfé és a divatshow bevételéből az iskola rászoruló, illetve a tanulmányi eredményeikkel és közösségi munkájukkal azt kiérdemlő diákokat támogatták. Ezek mellett a tanulók egész héten játékokat, ruhákat, könyveket gyűjtöttek az anyaóvó kis lakóinak, hogy kerüljön valami a fa alá. A hét utolsó napján pedig egymásnak kedveskedtek a diákok: karácsonyi műsorral ajándékozták meg egymást az osztályok.

A jótékonysági hét a korábbi évek hagyományát fejlesztette tovább, s elérte célját, mert a gimnázium minden diákja kivette részét a munkából, és megérezhette a másokkal való törődés érzésének hatalmát. A gimnázium pedagógusai remélik, hogy az ideihez hasonlóan jövőre is meg tudják majd valósítani a jótékonyság hetét.

Kecskeméti Zsuzsanna (Nyíregyháza)