Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 03 - Mo­gyo­rós tal­lé­rok

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Mo­gyo­rós tal­lé­rok

Hoz­zá­va­lók: 10 dkg mo­gyo­ró, 25 dkg liszt, 1 csi­pet só, 1 to­jás, 25 dkg Ra­ma mar­ga­rin, 15 dkg por­cu­kor, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor

El­ké­szí­tés: A mo­gyo­rót né­hány szem ki­vé­te­lé­vel meg­da­rál­juk, össze­ke­ver­jük a liszt­tel és a só­val. A va­jat ro­bot­gép se­gít­sé­gé­vel jól ki­ke­ver­jük a cuk­rok­kal, majd a to­jás­sár­gá­já­val. Az egé­szet egy­be­gyúr­juk a mo­gyo­rós liszt­tel. Az így ka­pott tész­tát fél órá­ig a hű­tő­szek­rény­ben pi­hen­tet­jük.

A tész­tát négy rész­re oszt­juk, a tész­ta­ne­gye­de­ket át­gyúr­juk, és vé­kony hur­ká­kat sod­runk be­lő­lük. Lisz­te­zett kés­sel kö­rül­be­lül egy cen­ti­mé­te­res ka­ri­kák­ra vág­juk, ame­lye­ket egy ki­csit szét­la­pít­va sü­tő­pa­pír­ral ki­bé­lelt tep­si­re ra­kunk. Egy kis tá­vol­sá­got hagy­­junk kö­zöt­tük, mert sü­lés köz­ben majd meg­da­gad­nak. A te­te­jü­ket meg­ken­jük a to­jás­fe­hér­jé­vel, és fél­be­vá­gott mo­gyo­ró­sze­mek­kel dí­szít­jük a kö­ze­pü­ket. 180 fok­ra elő­me­le­gí­tett sü­tő­ben 10–15 perc alatt kész­re süt­jük.