Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 09 - A pá­pa be­fo­gad­ná a ki­áb­rán­dult ang­li­kán hí­ve­ket

Keresztutak

A pá­pa be­fo­gad­ná a ki­áb­rán­dult ang­li­kán hí­ve­ket

A pá­pa vé­del­mé­be vet­te azt a ko­ráb­bi va­ti­ká­ni kez­de­mé­nye­zést, hogy a ró­mai ka­to­li­kus egy­ház fo­gad­ja be az egy­há­zuk­ból ki­áb­rán­dult ang­li­kán hí­ve­ket.

XVI. Be­ne­dek a Hit­ta­ni Kong­re­gá­ció tag­jai előtt mon­dott be­szé­dé­ben úgy vél­te: az ang­li­ká­nok ese­té­ben az öku­me­niz­mus, vagy­is a vi­lág összes ke­resz­tény egy­há­zá­nak együtt­mű­kö­dé­sé­re irá­nyu­ló moz­ga­lom le­het a vég­ső cél.

A Va­ti­kán ta­valy ok­tó­ber­ben kez­de­mé­nyez­te: szer­ve­ze­ti ke­re­tet kí­nál­nak az egy­há­zuk­ban csa­ló­dott ang­li­kán hí­vek­nek ar­ra, hogy akár egyé­ni­leg, akár cso­por­to­san csat­la­koz­za­nak a ka­to­li­kus egy­ház­hoz, mi­köz­ben egyes val­lá­si ha­gyo­má­nya­i­kat meg­őriz­he­tik. A vi­lág 77 mil­lió fős ang­li­kán kö­zös­sé­gé­nek szá­mos tag­ja je­lez­te, hogy vissza óhajt tér­ni a ka­to­li­kus egy­ház ke­be­lé­be. Ezek a fő­ként tra­di­ci­o­na­lis­ta hí­vek elé­ge­det­le­nek az­zal, hogy az ang­li­kán egy­ház­ban újab­ban nő­ket is pap­pá szen­tel­nek, va­la­mint meg­áld­ják a ho­mo­sze­xu­á­lis pá­rok há­zas­sá­gát.

XVI. Be­ne­dek a Hit­ta­ni Kong­re­gá­ció előtt – amely­nek ne­gyedszá­za­don át a ve­ze­tő­je volt – úgy fo­gal­ma­zott: a va­ti­ká­ni kez­de­mé­nye­zés nem el­len­ke­zik az öku­me­niz­mus­sal, amely se­gít ab­ban, hogy az ang­li­kán hí­vek tel­jes hit­kö­zös­sé­get vál­lal­has­sa­nak a ka­to­li­kus egy­ház­zal.

MTI