Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 09 - Is­mét tö­me­ges es­kü­vőt tar­tot­tak Dél-Ko­re­á­ban

Keresztutak

Is­mét tö­me­ges es­kü­vőt tar­tot­tak Dél-Ko­re­á­ban

Ki­lenc­ve­ne­dik szü­le­tés­nap­ja előtt alig egy hét­tel, feb­ru­ár 17-én is­mét tö­me­ges es­kü­vőt ce­leb­rált Dél-Ko­re­á­ban Szun Mjung Mun tisz­te­le­tes, a hír­hedt Egye­sí­tő Egy­ház ala­pí­tó­ja és ve­zé­re.

A lát­vá­nyos tö­me­ges es­kü­vőn, vagy­is a „koz­mi­kus ál­dá­si ce­re­mó­ni­án” mint­egy hét­ezer pár mond­ta ki a bol­do­gí­tó igent, kö­zöt­tük olyanok is, akik ez­út­tal csak meg­erő­sí­tet­ték ko­ráb­bi fo­ga­dal­mu­kat – erő­sí­tet­te meg az egy­ház egyik szó­vi­vő­je.

Az ál­dás­ban ma­ga Szun Mjung Mun és fe­le­sé­ge, Han Hak Dzsa is részt vett, a ma­gát mes­si­ás­ként jel­lem­ző Munt és ne­jét „igaz szü­lő­ként” mél­tat­ták a kö­ve­tők.

A ce­re­mó­ni­á­ra a Szö­ul kö­ze­lé­ben fek­vő Go­jang vá­ro­sá­nak vá­sár­köz­pont­já­ban ke­rült sor. A leg­utób­bi tö­me­ges es­ke­té­sen – 2009 ok­tó­be­ré­ben – az egy­ház be­szá­mo­ló­ja sze­rint tíz­ezer pár vett részt. A há­za­su­lan­dók nagy ré­sze az Egye­sí­tő Egy­ház ré­vén, fény­ké­pek és élet­raj­zi ada­tok alap­ján lett ki­je­löl­ve egy­más­nak.

Szun Mjung Mun 1954-ben ala­pí­tott egy­há­za vi­lág­szer­te gaz­da­sá­gi és po­li­ti­kai ak­ti­vi­tá­sa ré­vén is is­mert. A múlt­ban az egy­ház ép­pen a tö­me­ges es­kü­vői mi­att állt a bí­rá­la­tok kö­zép­pont­já­ban, de a Mun-szek­tá­nak azt is fel­rót­ták, hogy ki­mon­dott cél­ja volt a vi­lág­ura­lom meg­szer­zé­se.

Az egy­ház­fő feb­ru­ár 25-i szü­le­tés­nap­já­ra va­ló­sá­gos ün­nep­so­ro­za­tot ter­vez­nek mind a csa­lád, mind pe­dig a hí­vők kö­ré­ben.

MTI