Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 11 - Ház­te­tő sü­te­mény – dup­lán

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Ház­te­tő sü­te­mény – dup­lán

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 60 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy mar­ga­rin, 25 dkg por­cu­kor, 2 to­jás, 1 evő­ka­nál méz, 1 ká­vés­ka­nál szó­da­bi­kar­bó­na, 4–5 evő­ka­nál tej, 1–2 evő­ka­nál ka­kaó­por.

Hoz­zá­va­lók a krém­hez: 3 cso­mag va­ní­li­ás pu­ding­por, 8–9 dl tej, 9 evő­ka­nál cu­kor, 25 dkg mar­ga­rin, 20 dkg por­cu­kor.

Hoz­zá­va­lók a cso­ko­lá­dé­máz­hoz: 6 evő­ka­nál por­cu­kor, 4 evő­ka­nál ka­kaó, 4 evő­ka­nál tej, 3 dkg mar­ga­rin, a dí­szí­tés­hez kó­kusz­re­sze­lék.

A tész­ta el­ké­szí­té­sé­hez a to­já­so­kat a fe­hér­jé­vel együtt, a por­cuk­rot, a zsi­ra­dé­kot és a mé­zet egy tál­ban ha­bos­ra ke­ver­jük. Hoz­zá­ad­juk a te­jet, majd a masszát össze­gyúr­juk a szó­da­bi­kar­bó­nás liszt­tel. A tész­tát meg­fe­lez­zük. Az egyik fe­lé­ből két la­pot sü­tünk a tep­si há­tul­ján, és a la­po­kat még me­le­gen há­rom-há­rom csík­ra vág­juk hosszá­ban. (Azért kell még me­le­gen vág­ni, mert hi­de­gen könnyen tö­rik.) A tész­ta má­sik fe­lé­hez hoz­zá­ad­juk a ka­ka­ót, majd ti­zen­két egyen­lő rész­re oszt­va tep­si hosszú­sá­gú ru­dat sod­runk be­lő­le, és egy­szer­re meg­süt­jük őket.

A krém el­ké­szí­té­sé­hez a pu­ding­por há­tul­ján ta­lál­ha­tó le­írás alap­ján meg­főz­zük a pu­din­got, majd hűl­ni hagy­juk. A mar­ga­rint ha­bos­ra ke­ver­jük a por­cu­kor­ral, vé­gül össze­dol­goz­zuk a pu­ding­gal.

A sü­te­mény össze­ál­lí­tá­sá­hoz az egyik fe­hér la­pot le­tesszük egy tál­cá­ra, és meg­ken­jük krém­mel. Há­rom bar­na ru­dat fek­te­tünk rá, majd újabb ré­teg krém kö­vet­ke­zik. Ez­után két bar­na ru­dat te­szünk rá, és új­ból meg­ken­jük krém­mel. Még egy bar­na ru­dat he­lye­zünk rá, és kör­be­ken­jük a te­te­jét és az ol­da­lát krém­mel. Vé­gül két fe­hér lap­pal be­bo­rít­juk, mint­ha ház­te­tő len­ne.

A cso­ko­lá­dé­máz el­ké­szí­té­sé­hez a por­cuk­rot és a ka­ka­ót össze­főz­zük a tej­jel, majd hoz­zá­ke­ver­jük a va­jat. A ház­te­tő mindkét ol­da­lát meg­ken­jük a máz­zal, majd meg­szór­juk kó­kusz­re­sze­lék­kel.

A meg­ma­radt tész­tá­ból, krém­ből és cso­ko­lá­dé­máz­ból még egy sü­te­ményt ál­lí­tunk össze a fent le­írt mó­don.