Kultúrkörök
Szeretetvendégségre
Háztető sütemény – duplán
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy margarin, 25 dkg porcukor, 2 tojás, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 4–5 evőkanál tej, 1–2 evőkanál kakaópor.
Hozzávalók a krémhez: 3 csomag vaníliás pudingpor, 8–9 dl tej, 9 evőkanál cukor, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor.
Hozzávalók a csokoládémázhoz: 6 evőkanál porcukor, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál tej, 3 dkg margarin, a díszítéshez kókuszreszelék.
A tészta elkészítéséhez a tojásokat a fehérjével együtt, a porcukrot, a zsiradékot és a mézet egy tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd a masszát összegyúrjuk a szódabikarbónás liszttel. A tésztát megfelezzük. Az egyik feléből két lapot sütünk a tepsi hátulján, és a lapokat még melegen három-három csíkra vágjuk hosszában. (Azért kell még melegen vágni, mert hidegen könnyen törik.) A tészta másik feléhez hozzáadjuk a kakaót, majd tizenkét egyenlő részre osztva tepsi hosszúságú rudat sodrunk belőle, és egyszerre megsütjük őket.
A krém elkészítéséhez a pudingpor hátulján található leírás alapján megfőzzük a pudingot, majd hűlni hagyjuk. A margarint habosra keverjük a porcukorral, végül összedolgozzuk a pudinggal.
A sütemény összeállításához az egyik fehér lapot letesszük egy tálcára, és megkenjük krémmel. Három barna rudat fektetünk rá, majd újabb réteg krém következik. Ezután két barna rudat teszünk rá, és újból megkenjük krémmel. Még egy barna rudat helyezünk rá, és körbekenjük a tetejét és az oldalát krémmel. Végül két fehér lappal beborítjuk, mintha háztető lenne.
A csokoládémáz elkészítéséhez a porcukrot és a kakaót összefőzzük a tejjel, majd hozzákeverjük a vajat. A háztető mindkét oldalát megkenjük a mázzal, majd megszórjuk kókuszreszelékkel.
A megmaradt tésztából, krémből és csokoládémázból még egy süteményt állítunk össze a fent leírt módon.