Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 14 - Ne­gyed év­szá­za­da ere­de­ti pom­pá­já­ban

Kultúrkörök

Ne­gyed év­szá­za­da ere­de­ti pom­pá­já­ban

Ki­ál­lí­tás­meg­nyi­tó a De­ák Té­ri Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um dísz­ter­mé­ben

Ko­rá­nak leg­dí­sze­sebb is­ko­la­épü­le­te volt a ti­zen­nyolc hó­nap és hat nap alatt el­ké­szült, 1864. szep­tem­ber 25-én át­adott – ak­kor még a Sü­tő ut­cá­ról el­ne­ve­zett – evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um Pest vá­ro­sá­ban.

Igaz ugyan, hogy a Gers­ter Ká­roly ál­tal ter­ve­zett épü­let­ben nem volt – és a mai na­pig sincs – pél­dá­ul tor­na­te­rem, de an­nál na­gyobb büsz­ke­sé­ge a dísz­te­rem, vagy ahogy ak­kor ne­vez­ték: már­vány­te­rem. Ám a mint­egy két­száz fő be­fo­ga­dá­sá­ra al­kal­mas he­lyi­ség nem­csak az is­ko­la, ha­nem a vá­ros kul­tu­rá­lis éle­té­nek is fon­tos szín­he­lyé­vé vált, kü­lö­nös­kép­pen a tő­le csak né­hány ut­cá­nyi­ra ta­lál­ha­tó pes­ti Vi­ga­dó 1865-ös meg­nyi­tá­sá­ig.

A dísz­te­rem tör­té­ne­té­ben fon­tos év volt a hu­szon­öt év­vel ez­előt­ti esz­ten­dő: Schall Jó­zsef Ybl-dí­jas épí­tész raj­zai és ter­vei alap­ján ak­kor újí­tot­ta fel, il­let­ve ál­lí­tot­ta vissza ere­de­ti ál­la­po­tá­ba az V. ke­rü­le­ti ta­nács. Er­re a ne­gyed év­szá­zad­dal ez­előt­ti mun­ká­ra em­lé­kez­tek már­ci­us 23-án az­zal a ki­ál­lí­tás­sal, amely a fel­újí­tás alap­já­ul szol­gá­ló terv­raj­zo­kat mu­tat­ja be.

Kézdy Edit igaz­ga­tó kö­szön­tő sza­vai és a gim­ná­zi­um di­ák­ja­i­nak rö­vid mű­so­ra után Fa­bi­ny Ta­más, az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke nyi­tot­ta meg a tár­la­tot, a hu­szon­öt év­vel ez­előt­ti mun­kák­ról pe­dig Vízy Lász­ló nyu­gal­ma­zott mű­em­lék-fel­ügye­lő, az ak­ko­ri mun­ká­la­tok be­ru­há­zó épí­té­sze szólt.

A ki­ál­lí­tás má­jus kö­ze­pé­ig te­kint­he­tő meg a gim­ná­zi­um dísz­ter­mé­ben.