Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 14 - Sok­sze­le­tes dió­tor­ta

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Sok­sze­le­tes dió­tor­ta

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 30 dkg kris­tály­cu­kor, 6 to­jás, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor, 20 dkg liszt, 1 cso­mag sü­tő­por, 25 dkg da­rált dió, 8 evő­ka­nál víz, 2 evő­ka­nál ka­kaó­por.

Hoz­zá­va­lók a fő­zött krém­hez: ½ li­ter tej, 4 pú­po­zott evő­ka­nál liszt, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor.

Hoz­zá­va­lók a „si­ma” krém­hez: 25 dkg mar­ga­rin, 35 dkg por­cu­kor, 35 dkg da­rált dió, íz­lés sze­rin­ti mennyi­sé­gű rum.

A tész­ta hoz­zá­va­ló­i­ból két la­pot kell süt­nünk, így vá­laszt­ha­tunk, hogy az alap­anya­go­kat meg­fe­lez­ve két­szer­re süt­jük meg, vagy egy tész­tát fo­gunk ki­hűlt ál­la­po­tá­ban fél­be­vág­ni. A tész­ta el­ké­szí­té­sé­hez a két­fé­le cuk­rot jól össze­ke­ver­jük a to­jás­sár­gák­kal, majd hoz­zá­ad­juk a vi­zet is. Be­le­ke­ver­jük a lisz­tet, a sü­tő­port, a ka­kaó­port és a di­ót. (Ha két­szer­re süt­jük meg a tész­tát, a má­so­dik­ba ne te­gyünk ka­kaó­port, így két­fé­le szí­nű és ízű la­pot ka­punk.) A leg­vé­gén be­le­ke­ver­jük a ke­mény hab­bá vert to­jás­fe­hér­jé­ket. Az így ka­pott tész­tát sü­tő­pa­pír­ral ki­bé­lelt, 35 x 35 cen­ti­mé­te­res tep­si­ben, 160 fo­kos sü­tő­ben húsz perc alatt meg­süt­jük.

A krém­hez elő­ször a fő­zött kré­met ké­szít­jük el oly mó­don, hogy a hoz­zá­va­ló­kat sű­rű­re főz­zük, majd hagy­juk ki­hűl­ni. A „si­ma” krém hoz­zá­va­ló­it össze­dol­goz­zuk, majd be­le­ke­ver­jük a ki­hűlt fő­zött kré­met.

A sü­te­mény össze­ál­lí­tá­sá­nál a tész­ta­la­pok kö­zé, il­let­ve a sü­te­mény te­te­jé­re is te­szünk kré­met, majd kör­ben a tor­ta ol­da­lát is meg­ken­jük. Vé­gül nem­csak a te­te­jét, de az ol­da­lát is meg­szór­juk da­rált di­ó­val.