Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 16 - A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház is tá­mo­gat­ta dr. Ge­ner­sich Sá­mu­el ha­son­más sír­kö­vé­nek lő­csei fel­ál­lí­tá­sát

Kultúrkörök

A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház is tá­mo­gat­ta dr. Ge­ner­sich Sá­mu­el ha­son­más sír­kö­vé­nek lő­csei fel­ál­lí­tá­sát

A Sem­mel­weis Egye­tem jog­előd­jé­nek ne­ves pa­to­ló­gus­pro­fesszo­ra és az 1910–11-es tan­év­ben rek­to­ra volt dr. Ge­ner­sich An­tal, az MTA ren­des tag­ja. Nagy­ap­já­nak – Ge­ner­sich Já­nos teo­ló­gus­pro­fesszor­nak – egyik test­vé­re volt Ge­ner­sich Sá­mu­el, aki 1768-ban szü­le­tett Kés­már­kon. Bécs­ben szer­zett or­vo­si dip­lo­mát, és 1844-ben be­kö­vet­ke­zett ha­lá­lá­ig Lő­csén a vá­ro­si fi­zi­kus (or­vos) tisz­tét töl­töt­te be.

Sze­mé­lyé­ben a Sze­pes­ség és a Tát­ra egyik el­ső nö­vény­ku­ta­tó­ját is tisz­tel­het­jük, aki a Tát­rát jár­va több száz nö­vényt írt le és pub­li­kált az 1789-ben Lő­csén ki­adott bo­ta­ni­kai fő­mű­vé­ben. Mun­kás­sá­gá­ra hi­vat­ko­zott Ki­ta­i­bel Pál és a Ma­gyar fü­vész­könyv szer­ző­pá­ro­sa, Dió­sze­gi Sá­mu­el és Fa­ze­kas Mi­hály is.

A ha­son­más kő fel­ál­lí­tá­sát – má­sok mel­lett – tá­mo­gat­ta a Nem­ze­ti Ci­vil Alap­prog­ram, a Sem­mel­weis Egye­tem, az Igaz­ság­ügyi Or­vos­ta­nért Ala­pít­vány, a Dr. Ge­ner­sich An­tal Ala­pít­vány és a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház.

Tan­kó Zi­ta