Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 17 - Au­lich-em­lék­mű ava­tá­sa Cin­ko­tán

Keresztutak

Au­lich-em­lék­mű ava­tá­sa Cin­ko­tán

A Cin­ko­tai Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség lel­kész­la­ká­sá­nak ud­va­rán to­bo­roz­ta csa­pa­ta­it Au­lich La­jos 1849. áp­ri­lis 24-én a ta­va­szi di­cső­sé­ges had­já­rat­hoz. A sza­bad­sá­gért har­co­ló ka­to­nák in­nen in­dul­tak Pest­re, majd on­nan Bu­da vissza­vé­te­lé­re. En­nek em­lé­két már­vány­táb­la őr­zi, ame­lyet an­nak ide­jén a cin­ko­tai ré­gi pa­ró­kia fa­lán he­lyez­tek el. Az új lel­kész­la­kás meg­épí­té­se után az em­lék­táb­lát az ud­va­ron ál­ló több száz éves akác­fá­ra erő­sí­tet­ték. Most ke­rül­he­tett sor ar­ra, hogy Te­ré­nyi Ist­ván pres­bi­ter-fes­tő­mű­vész ter­vei alap­ján – ön­kén­tes fel­aján­lás­ból – el­ké­szül­jön a sza­bad­ság­har­cos-em­lék­mű, ame­lyet a gyü­le­ke­zet tag­jai té­rí­tés nél­kül épí­tet­tek fel.

Az em­lék­mű­vet áp­ri­lis 18-án dél­után Gáncs Pé­ter, a Dé­li Evan­gé­li­kus Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke avat­ta fel. Az ün­nep­sé­gen kö­szön­tőt mon­dott Ve­tő Ist­ván lel­kész és Ko­vács Pé­ter, a XVI. ke­rü­let pol­gár­mes­te­re. A kör­nyék 1848–49-es po­li­ti­kai hely­ze­tét és ha­di ese­mé­nye­it Ba­bucs Zol­tán, a Hadtörténeti Múzeum had­­tör­té­né­sze idéz­te fel. A je­len­lé­vők meg­hall­gat­hat­ták a cin­ko­tai evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet ének­ka­rá­nak szol­gá­la­tát is.

Az ese­mény a ha­to­dik al­ka­lom­mal meg­ren­de­zett Czin­ko­tai cse­te­pa­té ke­re­té­ben zaj­lott, mely­nek so­rán az 1849-es di­cső­sé­ges ta­va­szi had­já­rat em­lé­ké­re tar­tot­tak ha­gyo­mány­őr­ző had­gya­kor­la­tot a Má­tyás­föl­di re­pü­lő­té­ren.

EvÉ­let-in­fó