Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 24 - Oratio ˝cumenica

Oratio oecumenica

Oratio ˝cumenica

Ke­gyel­mes Atyánk! Kö­szön­jük ne­ked, hogy igéd­ben új­ra és új­ra szólsz hoz­zánk, és a ben­ned va­ló re­mény­ség­re hívsz min­ket.

Kö­nyör­günk azo­kért, akik re­mény­te­le­nül él­nek. Se­gíts ne­kik fel­emel­ni te­kin­te­tü­ket rád, hogy meg­lás­sák ben­ned az élet ér­tel­mét és tel­jes­sé­gét.

Kö­nyör­günk azo­kért, akik a nagy ár­vi­zek­ben el­ve­szí­tet­ték ott­ho­nu­kat, ed­di­gi éle­tük mun­ká­já­nak gyü­möl­cse­it. Se­gítsd őket erő­vel és ki­tar­tás­sal az új­já­épí­tés­ben, új­ra­kez­dés­ben. Adj mel­lé­jük se­gí­tő ke­ze­ket, a má­sok gond­ját fel­vál­la­ló ki­sebb-na­gyobb kö­zös­sé­ge­ket. Tégy ben­nün­ket is nyi­tot­tá, hogy se­gít­sé­gük­re le­gyünk a szen­ve­dők­nek, nél­kü­lö­zők­nek.

Kö­nyör­günk azo­kért, akik nem ben­ned ke­re­sik az élet re­mény­sé­gét és tel­jes­sé­gét. Ve­zesd őket az egyet­len szük­sé­ges fe­lé, hogy min­den má­sért csak ez után ad­ja­nak há­lát te­ne­ked.

Kö­nyör­günk azo­kért, akik ben­ned bíz­nak, tő­led kap­hat­ták meg az élet tel­jes­sé­gé­nek aján­dé­kát. Tartsd meg őket, test­vé­re­in­ket a ve­led va­ló kö­zös­ség­ben, és add meg azt az el­szá­nást, hogy aka­ra­to­dat és ke­gyel­me­det mind job­ban meg akar­ják is­mer­ni.

Kö­nyör­günk azo­kért, aki­ket fel akarsz hasz­nál­ni egy­há­zad épí­té­sé­re. Se­gíts meg­ta­lál­ni he­lyün­ket a gyü­le­ke­zet kö­zös­sé­gé­ben. Add, hogy mind­annyi­an fel­vál­lal­juk azt, amit ta­nít­vá­nya­id­ra bí­zol fel­adat­ként. Se­gíts szól­nunk, ha kell, hall­gat­nunk, ha kell, add, hogy egész éle­tünk ta­nú­sá­got te­gyen a ben­ned meg­ta­lált bé­kes­ség­ről és tel­jes­ség­ről.

Ke­gyel­mes Atyánk! Min­de­nün­ket a te ke­zed­be he­lyez­zük, mert ná­lad min­de­nünk biz­ton­ság­ban van. Őrizd lép­te­in­ket eb­ben a vi­lág­ban, és tarts meg ben­nün­ket or­szá­god tel­jes­ség­re ju­tá­sá­ra Jé­zus Krisz­tus, a mi Urunk ál­tal. Ámen.