Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 24 - Di­a­ko­nisszák­ra em­lé­kez­tünk

Keresztutak

Di­a­ko­nisszák­ra em­lé­kez­tünk

Nagy örö­münk­re má­jus utol­só va­sár­nap­ján – az­az Szent­há­rom­ság ün­ne­pén – kis­kő­rö­si meg­hí­vás­nak te­het­tünk ele­get. Az al­ka­lom, amely­re a Fé­bé Evan­gé­li­kus Di­a­ko­nissza­egye­sü­let kép­vi­se­lői a meg­hí­vást kap­ták, Dúl Etel­ka di­a­ko­nissza test­vér csa­lád­já­nak el­ha­tá­ro­zá­sából született.

Dúl Etel­ka hu­szon­nyolc éve­sen, 1940. már­ci­us 14-én lé­pett a Fé­bé­be, és 1950. no­vem­ber 14-én avat­ták di­a­ko­nissza test­vér­ré. S az Úr­nak e hű­sé­ges szol­gá­lóle­á­nya ti­zen­öt esz­ten­dő­vel ez­előtt, 1995. feb­ru­ár 23-án ment elő­re.

A ne­ve­zett na­pon dél­előtt 10 óra­kor a kis­kő­rö­si evan­gé­li­kus temp­lom­ban gyü­le­kez­tünk, és részt vet­tünk az is­ten­tisz­te­le­ten. Az ol­tá­ri szol­gá­la­tot La­czi Ro­land he­lyi má­sod­lel­kész vé­gez­te, ige­hir­de­tés­sel pe­dig Veper­di Zol­tán Fé­bé-lel­kész szol­gált. Az is­ten­tisz­te­let után a kis­kő­rö­si te­me­tő­ben meg­áll­tunk Dúl Etel­ka sír­já­nál, ének­kel és imád­ság­gal ad­tunk há­lát Is­ten­nek éle­té­ért és szol­gá­la­tá­ért.

Ezt kö­ve­tő­en Csa­pó Mar­git di­a­ko­nissza test­vér sír­ját is meglátogattuk, aki­nek ál­dá­sos szol­gá­la­tá­ra ma is so­kan em­lé­kez­nek Kis­kő­rö­sön.

Dúl Etel­ka ava­tá­si igé­je 2Kor 4,10 volt: „Jé­zus ha­lá­lát min­den­kor tes­tünk­ben hor­doz­zuk, hogy Jé­zus éle­te is lát­ha­tó­vá le­gyen tes­tünk­ben.” Le­gyen ben­nünk élő a re­mény­ség, hogy Jé­zus éle­te örök­re lát­ha­tó­vá lesz raj­tunk Is­ten el­jö­ven­dő or­szá­gá­ban, ahol elő­re­ment sze­ret­te­ink­kel együtt él­he­tünk majd, so­ha el nem mú­ló bol­dog­ság­ban.

Veper­di Zol­tán