Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 26 - Val­lás­bé­kés me­gye

Keresztutak

Val­lás­bé­kés me­gye

Az egy­há­zak áll­tak a kö­zép­pont­já­ban an­nak a kon­fe­ren­ci­á­nak, ame­lyet a Bé­kés Me­gyei Ön­kor­mány­zat ren­de­zett jú­ni­us 9-én Bé­kés­csa­bán. A Jó­kai Szín­ház­ban zaj­lott ta­nács­ko­zás a me­gyei ön­kor­mány­zat hat­ré­szes ér­dek­vé­del­mi kon­fe­ren­cia­so­ro­za­tá­nak zá­ró ren­dez­vé­nye volt. Egy­há­zun­kat elő­adó­ként Gáncs Pé­ter, a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke kép­vi­sel­te.

A kö­zön­ség so­ra­i­ban egy­há­zi is­ko­lák di­ák­jai is ül­tek, őket kü­lön kö­szön­töt­te a há­zi­gaz­da, Do­mo­kos Lász­ló, a me­gyei köz­gyű­lés el­nö­ke.

A Bé­kés me­gye – a val­lás­bé­ke me­gyé­je. Pél­da­ké­pek a je­len­kor szá­má­ra: Tildy Zol­tán, Apor Vil­mos, Tes­se­dik Sá­mu­el cí­met vi­se­lő ren­dez­vény elő­adói azok­nak a fe­le­ke­ze­tek­nek a ve­ze­tői vol­tak, ame­lyek­nek gyü­le­ke­ze­tei mű­köd­nek Bé­kés­ben.

Az át­te­kin­té­sek so­rát Gáncs Pé­ter A há­rom­nyel­vű evan­gé­li­kus­ság Bé­kés­ben cí­mű re­fe­rá­tu­ma nyi­tot­ta meg, majd a töb­bi fe­le­ke­ze­tet – ró­mai ka­to­li­kus, re­for­má­tus, uni­tá­ri­us, ro­mán or­to­dox – kép­vi­se­lő elő­adók fog­lal­ták össze sa­ját egy­há­zuk Bé­kés me­gyei tör­té­ne­tét, il­let­ve szól­tak a jö­vő­re vo­nat­ko­zó ter­ve­i­ről.

A ren­dez­vény má­so­dik fe­lé­ben nagy for­má­tu­mú egy­há­zi sze­mé­lyi­sé­gek – Apor Vil­mos ró­mai ka­to­li­kus püs­pök, Tildy Zol­tán re­for­má­tus lel­ki­pász­tor, po­li­ti­kus, va­la­mint Tes­se­dik Sá­mu­el szar­va­si evan­gé­li­kus lel­kész, pe­da­gó­gus – éle­té­ről és mun­kás­sá­gá­ról hall­hat­tak a je­len­lé­vők.

– ga­zsu –